Антон Кутев: Не усещаме подкрепа, но не я и очакваме

Снимка: БГНЕС

Той увери, че служебното правителство не се е отказало от танкерите с газ от САЩ

Честно казано, до момента не усещаме подкрепа, но не я и очакваме. Ние няма да влезем в политическите битки, а нашата работа е да подготвим честността на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Toва заяви пред БиТи Ви говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Служебното правителство ще се постарае да бъде безцветно и неангажирано. Антон Кутев не се занимава с проблемите на БСП и Корнелия Нинова. Той не иска да влиза в конфликт с Нинова, защото можело да стане грозен разговор. Компромисите трябва да бъдат повече, за да можем да запази лицето на БСП. "Социализмът е тежко нещо, но бъдещето на партията трябва да бъде добре обмислено," настоя той и обясни, че опитите да се скарат едни социалисти с други не са хубаво нещо.

Кутев призова БСП да запази добрите си резултати на изборите, като дори и да ги подобри. Служебното правителство иска да излезе достойно и с вдигната глава от кризите. "Няма да влезем в политически зависимости и определено няма да се занимаваме с това," увери говорителят на служебния кабинет.

Според Кутев бившият вътрешен министър Бойко Рашков си е поизпуснал нервите за това, че вече слоганът не е "Мутри вън".

По думите му времето е трудно за служебното правителство заради политическата, енергийната, здравната криза, инфлацията. "Много тежко време, но основната ни част е провеждането на честни избори," обясни Кутев, който се надява да се надгради за осигуряването на честен вот.

Служебното правителство е длъжно да подходи към разрешаването на кризите там, където не може да има отлагане, добави той.

По отношение на енергийната криза, Кутев посочи, че газ има до края на септември. Според него това, че ще заработи от 1 октомври газовата връзка с Гърция, е прекрасно, но трябвало да заработи още през август месец, изтъкна говорителят на служебното правителство. В рамките на кризисния щаб на служебния кабинет се решават проблемите в енергетиката по приоритети. "Кирил Петков, ако влагаше толкова енергия в решаването на своите проблеми, щеше да е по-прав. Нито една молекула газ не е преминала в България от гръцката връзка", категоричен бе Кутев.

От думите му стана ясно, че служебното правителство е поискало отсрочка за седемте танкера с газ от САЩ. "Категорично не сме се отказали от танкерите," увери Кутев.

Той посочи, че правителството ще вземе решение за "Газпром", когато се разгледат всички варианти за доставката на газ. Антон Кутев се надява да няма съкращаване в потреблението на синьото гориво.

Кутев добави, че помощите за бизнеса не са достатъчни и решават една част от проблемите им. Очаква се да има развитие и ще се търсят всички възможности на компенсация от служебния кабинет. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK