Русия ще разположи ядрени оръжия в Беларус в началото на юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това обяви руският президент Владимир Путин

Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус в началото на юли. Това обяви руският президент Владимир Путин.

На неформална среща в Сочи с беларуския си колега Александър Лукашенко Владимир Путин заяви, че се очаква в началото на юли ще бъдат готови хранилищата за ядреното оръжие:

По най-чувствителните въпроси, по които се договаряхме, всичко върви по план. На 7-8 юли приключва подготовката на съответните съоръжения. Веднага ще започнем мероприятията, свързани с разполагането на ваша територия на съответните видове оръжия.

Руският президент обяви намерението си да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус през април тази година. Впоследствие беше уточнено, че Москва си запазва правото да контролира ядрения арсенал и да взема решенията за евентуалното му използване. 

По-късно Путин се срещна в Сочи и с правителствените ръководители на бившите съветски републики, които участват в Общността на независимите държави и Евразийския икономически съюз.

Руският президент призова за укрепване на технологичния суверенитет в рамките на регионалните организации:

"Особено внимание изисква укрепването на технологичния суверенитет в системообразуващите отрасли на икономиката, постигането на истинска икономическа самодостатъчност, така че нашите страни да не зависят в критично важните отрасли от чуждестранни технологии и компании". /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK