Премиерът на Румъния Марчел Чолаку принудително си сменя личната карта

Румънският парламент Снимка: БТА

Причината - кибератака срещу долната камара на румънския парламент

Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) в Букурещ обяви, че е образувала наказателно дело, свързано с вчерашната кибератака срещу Камарата на депутатите (долната камара на румънския парламент).Тече разследване за извършване на престъпления, свързани с незаконен достъп до Ай Ти система, промяна на целостта на компютърни данни, прекъсване на работата на компютърни системи и изнудване, предава Аджерпрес. 

Извлечени са приблизително 250 гигабайта данни, някои лични документи, някои данни, свързани с електронните устройства на депутатите, съобщи министърът на научните изследвания, иновациите и цифровизацията на Румъния Иван Богдан-Груя, цитиран от местните медии. 

Междувременно Диджи24 информира, че румънският премиер Марчел Чолаку ще смени личната си карта, след като копие от документа му за самоличност попадна в ръцете на хакерите. Ръководителят на изпълнителната власт направи пояснението в началото на днешното правителствено заседание. 

Пробивът в киберсигурността на Камарата на депутатите бе направен вчера (30 януари). Хакери проникнаха в базата данни на институцията и получиха поверителна информация, включително за премиера Марчел Чолаку. Сред извлечените документи са такива за самоличност, медицински картони, банкови договори, данни за лични автомобили и други лични данни. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK