Радев удостои с висши държавни отличия изявени дейци на културата

Снимки: Президентство

Той удостои с орден „Св. св. Кирил и Методий“ писателя и интелектуалец Боян Ангелов и актрисата Илка Зафирова

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнатите дейци на културата Боян Ангелов, Илка Зафирова, Божидар Николов, Виолета Карапеева и Борислав Иванов.

„Днешната церемония в Гербовата зала е израз на дълбоката обществена признателност за вашия професионализъм, талант и извоюван висок обществен авторитет. Целенасочените ви усилия, последователността и енергията, с които работите за културния и духовен напредък на България, заслужиха уважението на вашите колеги и съмишленици, на българската публика и на цялата общественост“, подчерта държавният глава по време на церемонията.

В приветствието си президентът Румен Радев отбеляза, че в продължение на десетилетия с впечатляващ талант и убедителен професионализъм отличените допринасят за развитието на родната литература, театър и кино, журналистика, фолклорни традиции и музикално изкуство. „Техните постижения изграждат и образа на България зад граница“, подчерта още държавният глава.

Президентът удостои с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значимите им заслуги в областта на културата и изкуството писателя и интелектуалец Боян Ангелов и актрисата Илка Зафирова.

Боян Ангелов е автор е на десетки поетични книги, монографии, сборници и енциклопедии, превеждани на различни езици. Носител е на престижни национални и международни награди. Той е председател на Съюза на българските писатели, директор на издателство „Български писател“ и член на Съюза на българските журналисти.

Илка Зафирова е една от най-обичаните от публиката български актриси, която с ярките роли се превръща в име емблема на българския театър. Носител е на множество награди, сред които “Аскеер” за главна женска роля в „Свекърва“ от Антон Страшимиров, награда ИКАР за цялостно творчество – 2016 г., награда „Златното перо“ за изключителен принос към българската култура и изкуство.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги в областта на културата беше отличен журналистът и издател Божидар Николов. Издател, кореспондент, автор на множество разкази, есета, приказки за деца, епиграми и афоризми, Божидар Николов в продължение на десетилетия работи за културния просперитет на Търговище и на страната.

Изявеният творец в областта на българското фолклорно изкуство и традиции Виолета Карапеева беше удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен за значимия й принос за развитието на културата и изкуството. В над 60-годишната си творческа дейност като  ръководител и диригент на фолклорни състави Виолета Карапеева допринася за съхраняването на автентичния български фолклор, печели заслужено признание и множество отличия.

Диригентът Борислав Иванов е удостоен с орден “Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги за развитието на културата и изкуството. В блестящата си кариера, която му носи световно признание, Борислав Иванов е бил генерален музикален директор на Симфоничния оркестър на Берлин, директор на оперите във Варна, Пловдив и София. Маестро Борислав Иванов е дирижирал над 3500 спектакъла на четири континента.

От името на отличените Боян Ангелов изказа дълбока признателност за оказаната чест и получената високата оценка. „Българските писатели никога няма да предадат духовната граница на България“, заяви председателят на Съюза на българските писатели.

Сред гостите на церемонията бе министърът на културата Атанас Атанасов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK