Иванов на консултациите: ДБ ще участва активно в това да вървим напред за дълбоката промяна

Снимка: Прессекретариат

Радев се срещна с ДБ

Демократична България в лицето на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов се явиха на консултациите с президента. Те са третата партия, която днес провежда среща с държавния глава, за разговорите по връчване на мандат за съставяне на правителство.

Преди тях консултации проведоха ИТН и БСП, отказ да се срещат с президента имаше от страна на ГЕРБ-СДС.

Радев заяви, че проблемите за решаване са много – от законодателство, лобизъм, мутренски модел до бележките на ЕК към Плана за възстановяване и устойчивост.

Изискванията на ЕС непрекъснато растат. ЕК иска да види гаранция, че отпуснатите средства да изразходвани по предназначение, каза Радев.

Той засегна една от „болните теми“ за ДБ – а именно изискванията на ЕК към работата на главния прокурор и съдебната система.

Очакват се още дълбоки реформи по отношение на БЕХ, прозрачност на конкурсите, провеждани при работа в проектите в енергетиката, очерта като приоритети Радев.

Това е не просто раздаване на пари, а път за модернизация на страната. Тези реформи, отново подчерта Радев, не могат да бъдат извършени от Служебния кабинет.

Изисква се парламент с ясна реформаторска воля и активна работа за модернизация на страната, каза Радев, който заяви, че именно ДБ посочват тези точки в програмата си.

Не става дума за договаряне на личности в кабинета, а е важно партиите да постигнат консенсус за важните приоритети в страната. Ако не получим финансиране, ние не можем да се впишем в модерна Европа. Трябва да се намери разумен компромис за съставяне на кабинет.

Аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е архитект на управляваща коалиция. Това не влиза в правомощията ми. Това е отговорност на НС. Аз настоявам този път преди да се говори за предсрочни избори, да се изчерпят всички компромиси в диалога.

Христо Иванов бе категоричен, че не само ЕК посочва проблемът с правосъдието, но и Докладът за инвестиционния проблем на Департамента на САЩ е обезпокояващ.

Предстои съдбовната отговорност да се състави парламент. Изборите ни дадоха сложна задача за решаване – народът очаква да се поеме отговорност. И ДБ ще участва в това да даде принос като партньор или като участник отстрани, дори и ако мандатът дойде при нас. Фокусът е върху първия мандат, това е най-здравословната опция. Радвам се, че ни предстоят преговори. Темата за персоните няма да стои. Нас ни интересуват решенията, зад които заставаме ние, каза Иванов.

Въпросът е кабинетът да стъпи на формула за подкрепа, която да осигури гръбнак, защото плаващите мнозинства се превръщат в потъващи пясъци. Ние искаме да има правителство на дълбоката промяна. Не на всяка цена ще дадем подкрепа, защото 350 000 изборатели дадоха вота си за нас, което е голяма отговорност. Ако има претакване, то ще стане без нас. Отвореността е на ИТН, от наша страна ще има отговорно партньорство ако искат такова, категоричен бе Иванов.

Дано всички разбират колко е важно да си отидат старите и да отворим нова страница по темата за съдебната реформа, пожела Иванов.

ДБ ще участва активно в това да вървим напред за дълбоката промяна, завърши Иванов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK