Румен Радев проведе среща с европейския комисар по здравеопазване Стела Кириакиду

Снимка: Прессекретариат

Държавният глава призова за улесняване на процедурите между страните-членки при даряване на ваксини срещу COVID-19

Успехът на имунизационната кампания срещу COVID-19 зависи от възможността за избор на ваксина, както и от убедеността на хората в безопасността на ваксините както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Това заяви президентът Румен Радев на среща с европейския комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

Посещението у нас на еврокомисаря е в рамките на поредица визити в държавите от Европейския съюз за разясняване на стратегията на съюза за ваксините. Стела Кириакиду подчерта, че разгръщането на национални кампании за имунизиране срещу COVID-19 ще подпомогне този процес да обхване повече граждани на ЕС. Необходимо е всички европейци да имат равен достъп до ваксини, заяви еврокомисарят.

По думите на президента ниският дял на ваксинирани българи се дължи на липсата на доставени у нас ваксини от всички видове производители още в началото на капанията по имунизация. Румен Радев посочи, че приоритет на служебното правителство е да създаде добра организация, така че всички желаещи българи, особено сред уязвимите групи и хората над 60-годишна възраст, да имат възможност да се ваксинират. Фокус е поставен върху ролята на личните лекари, като местните власти също полагат усилия да осигурят по-лесен достъп до ваксини.

Като проблем за България държавният глава посочи високия процент на смъртност у нас на фона на намаляващия брой заразени от коронавирус. „Кризата, породена от COVID-19, открои съществуващите дефицити в здравната система у нас и необходимостта от ефективни промени“, заяви Румен Радев. Той посочи, че заради ограничителните противоепидемични мерки е бил затруднен достъпът до планови операции и профилактика на остри социалнозначими заболявания. България е на първо място в Европа по сърдечно-съдови и онкологични заболявания, което е резултат от неглижиране на превенцията.

По думите на президента от голямо значение е и хората да имат достъп до адекватна медицинска помощ в „златния“ час след инцидент. „Хиляди българи губят живота си, защото не може да им бъде оказана помощ в първия час, след като претърпят злополука и особено след инфаркт или инсулт“, посочи Румен Радев и допълни, че проблемът е още по-сериозен в труднодостъпни населени места. Затова служебното правителство работи в Плана за възстановяване и устойчивост, който България ще представи на ЕК, да бъде включен и проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS).

На срещата президентът призова и за облекчаване на административните процедури, които се налагат, когато една държава дарява ваксини на друга. „Солидарността е в сърцевината на европейското семейство. Затова е необходимо улесняване на реда за пренасочване на ваксини към държави, които имат нужда“, заяви Румен Радев и посочи, че България желае да дари препарати за имунизиране на Република Северна Македония.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK