Ротари клуб – Дупница, с кампания за запазването на културно-историческото наследство

Снимка: Община Дупница

СПАСИ, ОПАЗИ, СЪХРАНИ АРТЕФАКТ! – е мотото на инициативата

Ротари клуб – Дупница, посвещава тазгодишната си Коледна кампания на културно-историческото наследство от Дупнишкия край. За целта, в партньорство с Община Дупница и Исторически музей – Дупница, насочват вниманието си към посланията, които ни носят артефактите от миналото. СПАСИ, ОПАЗИ, СЪХРАНИ АРТЕФАКТ! – е мотото на инициативата. 

Образците, съхранили се и достигнали до нас, ни разказват история, чрез тях проглеждаме в миналото си. Подредените експонати в музейните витрини реконструират един различен свят – света на нашите предци. Всеки един малък детайл „говори“, дава познание, от което се учим и което трябва да предадем на поколенията след нас. 

Затова дарителската кампания, която обявяват от Ротари клуб, е насочена към спасението и съхранението на артефакти от миналото на нашия край.

"Насочваме поглед към образци от историята и изкуството, които са типични за нас – дупничани, които ни представят пред другите и са уникални, характерни само за нас.

Още от началото на ХХ век вниманието на специалистите етнографи е привлечено от дупнишката шевица – специфична и оригинална по своя стил, създадена точно тук в малък регион в полите на Рила. Наречена е в науката дупнишка по мястото, където е сътворена. Дупнишката шевица е призната за едно от върховите постижения в българското народно везбено изкуство.

Тя е един уникален идентификационен код за нас дупничани, с който да се гордеем, но и който трябва да съхраним и пренесем във времето.

Наистина, много назад във времето дупнишката шевица е забравена и до нас са достигнали много малко образци. Във фонда на Исторически музей са съхранени само три оригинала на части от ръкав и две ошвици /нагръдници/. Точно това ни кара да бъдем още по-бдителни и всяка следа за намерен оригинал да ни мотивира за действие. По следите сме на такъв артефакт. Това е и причината да започнем набиране на средства за откупуването му!

За старта на кампанията Ротари клуб – Дупница, изработи продукти с изображения на дупнишката шевица – тениски и кърпи. Всеки може да стане част от благородната кауза като закупи подарък за Коледа с прекрасни орнаменти на шевицата. Ще ги откриете в Исторически музей – Дупница (ул. „Велико Търново“2; бивш Юндом, втори етаж) и на други места в града. Като част от кампанията може да придобиете и  Албум „Дупнишка шевица – образци и схеми“, обявиха още от Ротари клуб.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as