Радев: Боеспособната войска е най-здравата опора на нашата държавност

Снимки: Президентство

Въпреки експериментите, на които бе подложена българската войска, тя винаги оцеляваше, заяви президентът във Велико Търново

Старопрестолно Търново е горд свидетел на хилядолетната история на нашия народ. Тук са писани уроците на историята, които сочат, че именно боеспособната войска е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и независимост. Това заяви президентът Румен Радев във Велико Търново, където участва във военния ритуал и водосвет на бойните знамена по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Президентът и върховен главнокомандващ прие почетния строй, след което произнесе слово пред събралите се на площад „Майка България“ офицери, курсанти, сержанти, войници, гвардейци, жители и гости на Велико Търново. Сред присъстващите на военния ритуал бяха Великотърновският митрополит Григорий, кметът на Велико Търново Даниел Панов и началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

През последните десетилетия българската войска беше подлагана на всевъзможни експерименти – съкращения, недоимък, политическо безхаберие. Но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнаваха своята мисия и своята отговорност към нашия народ и бъдещето на България, заяви президентът Румен Радев. По думите му Българската армия винаги е била символ на доблест и храброст, на чест и държавност.

Войната, която днес бушува непосредствено до нас, и която считахме до скоро за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, посочи държавният глава. Той подчерта необходимостта от  укрепване на боеспособността на Българската армия и подготовката, осигуряването и мотивацията на хората, които са се посветили на нея.

Държавният глава се обърна към офицерите, курсантите и войниците, като им пожела Свети Георги Победоносец да ги закриля и изрази убеденост, че те винаги ще побеждават в тежките изпитания, които им предстоят. „Вие сте носители на славни воински традиции. Във вените ви тече кръвта на героите, които неизменно отстояваха България“, каза още президентът.

Президентът пожела на българите здраве, мир и благополучие. „Нека този празник продължи да споява народ и армия, защото нашата история е доказала, че когато тази спойка е силна, и България е силна“, заяви държавният глава Румен Радев.

В рамките на посещението си във Велико Търново президентът разгледа дейността на катедрите от Националния военен университет „Васил Левски“, която бе представена в парк „Майка България“ в града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2