Амбицията на ЦИК - всички да са информирани за вота на 9 юни

Снимка: Infomreja.bg

За вота в чужбина предстои ЦИК да излезе с решение за местата, където ще се разкриват секции

Организацията на ЦИК започнала още от момента, в който станало ясно, че ни очакват 2 вида избори в едно. Това обяви на първия брифинг на ЦИК председателя ѝ Камелия Нейкова.

ЦИК прави всичко възможно да приеме своите решения навреме, подчерта тя. Амбицията на изборната администрация е всички избиратели да бъдат информирани своевременно. Вчера е била първата среща на ЦИК с Министерски съвет. Премиерът Главчев е уверил изборната администрация, че има пълно съдействие на централната власт. Всеки вторник от 14.00 часа ЦИК ще дава редовни брифинги. Пожелавам на всички нас лека работа, каза Нейкова.

Заместничката й Росица Матева честити днешния ден на Конституцията на всички юристи. Тя отново припомни кои лица могат да гласуват, а именно навършилите 18 години, които не са поставени под запрещение, пише news.bg. За евровота обаче важи принципа на уседналост и за евродепутати могат да гласуват тези, които 3 месеца преди избрания ден имат регистриран постоянен или настоящ адрес на територията на България или друга членка на ЕС.

За вота в чужбина предстои ЦИК да излезе с решение за местата, където ще се разкриват секции. 31 РИК престои да бъдат назначени, за 7 от тях вече има съгласие за състава им. От печатницата на БНБ е дошла информация, че има допълнителна машина, която да печата ролките за машинното гласуване, както е според законовите изисквания.

След като вчера започна регистрацията в ЦИК - една партия вече е подала документи за участие във вота - Българско национално обединение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//