Росен Баненски, открил Каролев: Героите са докторите, те трябва да го спасят

Снимка: Infomreja.bg

Шефът на НП Пирин разказа как се е стигнало до намирането на икономиста

Росен Баненски - шеф на НП Пирин и спасител - доброволец от ПСС, е открил Каролев.

Късно вечерта към 20 ч. снощи са получили сигнал от доброволния отряд на Банско, че има неприбрал се човек от планината. Сформира се акция и цяла нощ екипите от отряда в Банско започнахме претърсване на планината. Включи се целият ресурс на отряда, който е над 30 души, защото това са огромни разстояние и хектари, които трябваше да се претърсят, разказва Баненски пред БГНЕС.

Претърсвайки, стигаме до решение на проблема. Открихме го по голямата информация, която се е събрала в оперативния център на база Банско и сформирайки екипи, тръгнахме да обхождаме маршрутите, които най-логическите, които той си беше казал в социалната мрежа. На нас се падна районът за претърсване долината на река Бъндерица по посока на Жабешкото и Дългото езеро. Оттам, ако нямаше решение на въпроса, имахме задължение да претърсим връх Хвойнати и да се качим до връх Вихрен вечерта. Видяхме го случайно в подножието на връх Малка Тодорка в един страничен циркус на 2300 м височина, уточнява Баненски.

Човекът, най-вероятно се е спускал от Малка Тодорка, паднал е най-вероятно, прелетял е, не знам с колко е карал, но разстоянието е 400 м в надморската височина. Намерихме го в безсъзнание, с признаци само на дишане и сърдечна дейност. През цялото време му говорехме, чува ли ни, не ни ли чува, не беше адекватен въобще. Около 10 души го пренесохме. Ние можем да окажем долекарска помощ и да го транспортираме, това ни е работата на планинските спасители, уточни Баненски.

Героите са докторите, те трябва да го спасят. Ние само това можем да направим в планината, докато не се реши проблемът с намесата по въздух, цяла нощ целият ресурс на спасителите беше вкаран в планината. 4 моторни шейни претърсиха и сега ще отидем да прибираме половината инвентар по трасето. Защото най-важното нещо беше, когато го намерим, да го транспортираме. Носилки имаме, но всичко се носи на ръка, каза още Баненски.

Хеликоптер е най-наложителното нещо за един човек дали в планината или в града, няма значение, за да може за половин час да отиде човек да го вземе и да го закара в болница, за да му се окаже помощ, подчерта още спасителят. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK