Глаголицата оживя на 1 декар площ в центъра на Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Инициативата е на кюстендилския художник Евгени Серафимов

Глаголицата на Светите братя Кирил и Методий оживя на 1 декар площ на централния площад „Велбъжд“ в Кюстендил. Нестандартната инициатива е на кюстендилския художник и преподавател по рисуване Евгени Серафимов, а събитието съвпада с патронния празник на най-старото училище ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, което днес става на 203 години.

По иновативен начин над 900 деца от класовете на учебното заведение изписаха глаголицата с пластмасови капачки, а творението им бе наречено пиксел арт.

„Това е много сериозна логистика, която отне пет години. Първо Основно училище събира капачки, разделяме ги по цветове, сортираме ги, правим разпределение и ето дойде момента, в който трябва да реализираме азбуката на Кирил и Методи.

Мисля, че такова нещо никога, никъде не е правено и аз съм сигурен, че това може да направи само българското училище. Защото ние, българските учители сме отговаряли на какви ли не предизвикателства и всъщност това е нагледен пример как добре работим в екип, защото азбуката е сбор от букви, училището е сбор от класове, от учители, от ученици, но заедно правим едно цяло“, каза Евгени Серафимов.

Събраните тонове капачки след това ще бъдат предадени благотворително за купуването на детска линейка.

КОМЕНТАРИ