Благата вест се разнесе днес в кюстендилското село Соволяно

Снимка: Infomreja.bg

Празникът се организира от роднини на народния певец Благовест Порожанов

Всяка година по традиция в кюстендилското село Соволяно отбелязват най-големия си християнски празник - Благовещение, който се смята за чудото и тайнството на живота, като ден на благата вест, която известява архангел Гавраил, че ще се роди Спасителят на човечеството и Спасителят на земята.

Ангелът съобщава на Дева Мария, че тя е благодатна и че Господ избира нея измежду всички жени да роди Син, който ще бъде наречен Исус Христос, и че този Син ще царува довеки и царството му няма да има край.

Благовещение, или още както народът го нарича Благовец, е празник на надеждата, празник на майката и на очакването за по-добър живот. Той се почита в Соволяно всяка година и се организира от сина на народния певец Благовест Порожанов - Милен, както и от съпругата му Йорданка.

С  особено внимание и радост хората прииждаха да почетат родствениците на народния певец. Благовест Порожанов е свързан с това село, но е известен с благия си глас и поцелия свят, като посланик на традициите на благите вести и на песента.

Неговите родственици - съпругата му Йорданка, синът му Милен Порожанов, както и внукът му Дани Порожанов, не пропускат да поканят  всички, които  ги обичат и уважават и да отпразнуват Благовещение заедно. 

С ръкостискания и пожелание за живот и и здраве хората най-сърдечно ги поздравяваха. Всички жители на селото знаят, че този голям българин е бил любимец не само на Тодор Живков, но и на Христо Татарчев и Владимир Бонев, както и на още хиляди други българи и чужденци. 

В негова чест тук е построен параклис „Свето Благовещение“ от неговото семейство, където се събират хората от Соволяно всяка година. Пръв за тържеството на Благовещение в Соволяно дойде кметът на община Кюстендил - Петър Паунов, последван от местния кмет Пламен Илиев и председателката на НЧ „Светлина -1871”, Корнелия Чизмова.

След това се изсипаха много хора както от селото, така и гости от Кюстендил.

Общинският кмет Петър Паунов никога не пропуска да уважи близките на певеца и да се преклони пред неговата памет.

На празника Благовещение бяха дошли 70-ина души, сред които и председателят на НЧ ”Братство-1869” и председател на Общинския съвет в Кюстендил - Иван Андонов.

Водосвет и молитва за здраве прочете отец Генади и благослови присъстващите. Концерт изнесоха местните певици от състава с ръководител Слава Соколова.

Ето какво си припомни едно момиче от 12 клас - Габриела Павлова, за този наш именит съгражданин, което знаеше биографията му наизуст:

„Когато  се ражда, тук го наричат с името Благовест и когато започвал да плаче, плачът му звучал като песен“, разказва в спомените си майка му Корна, позната на всички като умела разказвачка на прикаки и певица по събори и седенки в Кюстендилско. Изпяла много народни песни, както и такива за Румена войвода и Дядо Ильо войвода.

Закърмен с песните на майка си и мелодиите от мандолината на баща си Тодор, Благовест ги превръща завинаги в своя съдба, като успява да прослави страната ни и по света.

Той е обявен за почетен гражданин на Кюстендил и признат за световен глас на фестивал на изкуствата в Холивуд. През 1992 г. основава „Пирин фест“ в гр. Сандански, както и „Македония фолк“. Той е един от основоположниците на ансамбъл „Струма”.

Възпява Априлското и  Илинденско-Преображенското въстание. С него са пели братята Иван и Георги Гоцевски, Георги Илиевски, роден в Петрич, и много други от Югозападна България. Благовест възпява и цар Самуил и Беласица и Огражден, пее за пиринския сокол, в която песен възпява и Даме Груев.

След като всички си припомниха за Благовест Порожанов и запалиха по свещичка в параклиса, всеки мълчешком се помоли със собствената си молитва за здраве, както и за мир и за край на войната в Украйна.

И тъй като на този ден всеки трябва да е сит и да носи пара в джоба си, съпругата му Йорданка почерпи с лакомства, а читалищните дейци ѝ подариха живо цвете.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK