След хаоса служебният кабинет установил и системен безпорядък

Снимка: БГНЕС

Това заяви служебният министър-председател в МС на брифинг, посветен на отчета на дейността на правителството

Това, което заварих, бе хаос. Колкото повече работим и се заравяме в конкретните проблеми в конкретните сектори, намираме дори нещо повече от хаос - един системен безпорядък и липса на правила.

Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев в Министерски съвет на брифинг, посветен на отчета на дейността на правителството в първия му един месец, присъстваха още вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, вицепремиерът по еврофондовете Атанас Петканов, министрите на финансите и икономиката Асен Василев и Кирил Петков, както и главата на здравното ведомство Стойчо Кацаров.

По думите на премиера една от основните цели да кабинета е да преодолее проблемите, изкарали хората на протест през миналото лято. "Целим промяна, която да даде на гражданите усещането, че именно те са водещите в политическия процес, а не партиите", заяви Янев.

Никой няма да бъде толериран и никой не е недосегаем, предупреди той. На всички нива заварихме корупция, облечена в законосъобразна форма във всички сектори, допълни премиерът.

Янев изрази също така увереност, че правителството ще може да подготви всички условия за честни и прозрачни избори. "Но освен изборите ние трябва да покажем нов стил на управление, който да помогне на хората да преодолеят усещането за безнадеждност, беззаконие и безнаказаност. Надявам се това поведение да бъде продължено и от партиите, които ще влязат в следващия парламент", изтъкна още той.

"Основната цел на Министерството на труда и социалната политика е да има мисъл и грижа за гражданите на България", каза в началото на отчета си вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Като основни свои постижения той отчете: продължаването на мярката 60 на 40, оставането в сила на добавката от 50 лева към пенсиите на 2 милиона и 88 хиляди пенсионери, продължаването на патронажната грижа, както и предстоящото повишение на пенсиите.

Министър Донев отчете още, че българската икономика излиза от застоя, причинен от коронакризата, като по думите му безработицата намалява с над 37% на годишна база (спрямо юни 2020). "Това е добър знак, че българската икономика се възстановява", добави той. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK