МРРБ: Участъкът от "Струма", където стана катастрофата с автобуса, няма Акт 16

Снимка: Infomreja.bg

От ведомството представиха резултатите от проверката на магистралата

"Път Е-79 Даскалово - Дупница, където стана катастрофата със северномакедонския автобус, няма Акт 16". Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова във вторник. Тя представи резултатите от проверката на ведомството след трагичния инцидент от миналата седмица. 

По думите й причината да няма Акт 16 са неприключили отчуждителни процедури. През 2013 г. този път няма габарити на магистрала. По проект той е с ограничение от 90 км/час, но въпреки това скоростта е вдигната до 120 км/ч, обясни Комитова.

По думите на Комитова през 2013 година този път няма габарити на магистрала. По проект той е с ограничение от 90 км/час, но въпреки това скоростта е вдигната до 120 км/час. „Не можем да твърдим, че скоростта е причина за трагедията, но според нас пътят не отговаря за тази скорост”, подчерта Комитова. „Пътната настилка е доста добра”, допълни тя.

По отношение на маркировката регионалният министър заяви, че това е нещо, което се подновява периодично. „От миналата година имаме договор с две фирми, които имат ангажимент да я подновяват. Към датата на катастрофата обаче е изпълнена само осевата линия, като има 6-месечно забавяне на изпълнение на маркировката”.  

Същите две фирми е трябвало да поставят и указателни знаци. „Има поставен знак за скорост  120 км/час, чийто показатели за видимост са били над допустимите", посочи министър Комитова. 

„Мантинелата към днешна дата е добра по отношение на нормите, действащи през 2007 година, когато е поставяна”, допълни още тя, цитирана от Нова телевизия.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK