България помага на РС Македония в подготовката на трудово законодателство за ЕС

Снимка: МТСП

Обмяната на опит в подготовката на нормативните актове ще е част от програмата за сътрудничество

България ще окаже експертна подкрепа на Северна Македония при подготовката на законодателство в областта на труда и здравословните и безопасни условия за работа съобразно изискванията на Европейския съюз. По този начин страната ни ще подкрепи пътя на югозападната ни съседка към еврочленството.

За това се договориха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев и министърът на труда и социалната политика на Северна Македония Ягода Шахпаска по време на днешната им среща в София. Обмяната на опит в подготовката на нормативните актове ще е част от програмата за сътрудничество в сферата на заетостта и социалната политика за периода 2022-2024 г., която двете страни ще подготвят. 

По време на разговора министър Гълъб Донев представи антикризисните мерки на правителството за подкрепа на заетостта, бизнеса и семействата. Чрез тях годишно се запазват 135 000 работни места, които в противен случай биха били съкратени. Благодарение на това в момента България има исторически най-ниското ниво на безработица от 4,8%, подчерта той.  

Двамата министри обмениха опит за мерките за насърчаване на заетостта на младежите и икономически неактивни хора, проектите за субсидиране на работни места и намаляване на безработицата, както и за създаване на условия за конструктивен диалог с представителните организации на работодателите и синдикатите.

Министър Донев изрази надежда, че България и Северна Македония ще продължат сътрудничеството си в сферата на трудовата миграция чрез подписването на спогодба за нейното регулиране с цел да се гарантира по-лесният достъп до пазара на труда за гражданите двете държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK