Лидерите от Г-7 обсъждат пандемията и климата

Снимка: 24 Часа

Срещата на върха е съпътствана от протести

Ваксинацията срещу COVID-19 и промените в климата - това са основните теми, които събраха лидерите на държавите от Г - 7 в британския курорт Kарбис бей. Повече от 5 хиляди командировани полицаи и 1 500 местни се грижат за сигурността на ръководителите на седемте най-развити икономики. Форумът е съпътстван от протести. 

С разговор на кафе и обща снимка започна двудневната среща на лидерите на Г-7. Дискусиите за климатичните промени, действията на Русия, Китай, пандемията и масовата ваксинация ще се водят при закрити врата.

„Всички преминаваме през най-опустошителната пандемия, пред които сме изправени в живота си. Тази среща трябваше да се случи, защото трябва да сме сигурни, че сме научили уроците си. Да сме сигурни, че няма да повтаряме същите грешки, които безспорно направихме през последните 18 месеца”, заяви британският премиер Борис Джонсън.

Лидерите решават дали да отпуснат 100 милиарда долара от бюджета на Международния валутен фонд на бедните държави за справяне с пандемията. Американският президент Джо Байдън вече обяви, че Вашингтон дарява половин милиард ваксини срещу COVID-19.

„Съединените щати осигуряват тези половин милиард дози без никакви условия. Повтарям - без никакви условия”, посочи американският президент Джо Байдън.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за сътрудничеството между държавите: „Ние се нуждаем от всички в целия свят, искаме да работим заедно най-вече по въпросите за защита на климата и биоразнообразието, където никога няма да намерим решение без Китай.”

Въпреки че промените в климата са една от основните теми на форума, стотици протестиращи се събраха край Карбис бей, за да поискат от лидерите незабавни мерки.

Седем души бяха арестувани при  претърсване на две превозни средства в района на Карбис бей.  Хотел, в който са настанени журналисти, пък беше затворен заради бум на заразени с COVID-19. Полицай, охраняващ срещата, пък е дал положителен тест и е поставен под карантина заедно с 12 свои колеги. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK