Русия може да увеличи доставките на газ за европейския пазар

Снимка: ЕПА

Важен фактор е възстановяването на световната икономика и пренасочването на доставките на втечнен газ

Няма връзка между газовата криза в Европа и въвеждането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2”. Русия може да увеличи доставките на синьо гориво на европейския пазар, ако постъпят съответните искания, заяви в интервю за радио BUISNESS FM руският вицепремиер Александър Новак.

Сред причините за газовата криза в Европа Александър Новак посочи изразходването на запасите в подземните хранилища през студената зима, увеличеното потребление на електроенергия през топлото лято и недостатъчното ѝ производство от вятърните електроцентрали заради безветреното време.

По думите му друг важен фактор е възстановяването на световната икономика и пренасочването на доставките на втечнен газ от Европа към Азиатско-тихоокеанския регион. Според Новак при увеличаването на дела на енергията от възобновяеми източници не са били гарантирани необходимите резервни мощности.

„Що се отнася до грешките в управлението, най-важното е, че енергетиката в Европа се управлява не от професионалисти, които се занимават с енергетика, а от хора, които се занимават на първо място с политика”, посочи руският вицепремиер. Александър Новак разкритикува отказа на европейските страни от дългосрочните договори за доставка на газ в полза на спот пазара, който не винаги може да осигури необходимите количества в условията на повишено търсене.  /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK