След половин век: Ремонтират пътя от Кресна за Влахи

Снимка: Община Кресна

Днес бе направена първа копка

Стартира реконструкцията на пътя Кресна – Влахи.

Днес бе направена първа копка на чаканата повече от 50 години цялостна реконструкция и модернизация на общинския път.

През септември 2022 г. Министерският съвет на Република България одобри проект за инвестиционен разход на община Кресна за пълна реконструкция и модернизация на общинския път до с. Влахи. На 25.10.2022 г. кметът на община Кресна подписа споразумение с Министерството на Регионалното развитие и благоустройството за предоставяне на финансиране в размер на 4 702 039 лева с ДДС за изпълнението на първия етап от дейностите.

Това е дългоочакван проект, чакан повече от 15 години, каза за БТА кметът на Кресна Николай Георгиев. Предстои да бъде изграден 9 км асфалтов път от рампата на жп прелеза в Кресна до центъра на Влахи, на места пътят ще бъде разширен, ще се изградят отводнителни шахти. Георгиев посочи, че пътят е черен, за да се осигури преминаване по него, до момента е подравняван по няколко пъти в годината. 

Така, след повече от 50 г. стана възможно общинският път до с. Влахи не просто да бъде позакърпен, а да се превърне в модерно транспортно съоръжение, което ще позволява на гражданите на общината и нейните гости да пътуват комфортно и за десетина минути да стигат с лек автомобил от Кресна до родното село на Яне Сандански.

Реконструкцията на общинския път е не просто една от най-големите инвестиции в инфраструктура за община Кресна в последните години. Тя ще позволи на кмета и неговата администрацията най-сетне да се върнат с необходимата сериозност към намеренията за превръщане на с. Влахи в туристически обект със сериозно регионално, а защо не и национално значение. Уникалното съчетание на богата история и традиции, религиозни храмове, частично съхранена възрожденска архитектура, природни феномени и отглежданите автохтонни породи са отлична предпоставка за реализацията на подобни планове, а тяхната реализация може значимо да тласне напред подобряването на качеството на живот в община Кресна, съобщават от администрацията на Георгиев.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK