Явор Гечев: Компенсациите на ЕК за украинския внос няма да стигнат

Снимка: БГНЕС

Той обясни, че проблемът е, че продукцията е прекалено голяма и България трудно ще я реализира

Нови проблеми за България с вноса на зърно от Украйна. Оказва се, че след като европейската комисия се съгласи България и още четири държави да преустановим вноса, но това не се отнася за договори, сключени по-рано. Освен това и от обещаната помощ от 100 милиона евро за компенсиране на производителите, ще получим само десет. На този фон днес кабинетът отмени държавното решение за спиране на вноса от Украйна.

„В последния момент е влезнал и текст, който обсъждаме на дипломатическо ниво, който казва да се изпълнят тези сделки, които предварително са сключени, което е съществен проблем”, обясни Явор Гечев – министър на земеделието в парламента.

В първоначалния пакет от 56 млн. ние имахме 16 милиона евро, а в този от 100 милиона на практика имаме 10 милиона. Комисията е дала за обяснение за предложението си е, че е съобразено с големината на земеделието като процент от европейското такова.

На практика това, което може да се каже, е, че, въпреки по-слабата реколта, пренасищането на пазара в Черноморския регион води до аномалии, които ние не можем да овладеем, коментира Гечев. И подчерта - всяка от държавите има собствените аномалии.

Проблемът е, че имаме за около 3 милиарда евро продукция, която ние трудно ще реализираме, каза той. 

Наличността на пшеницата към 31 март 2022 г. е била 1 милион и 600 хиляди тона, а към същия период на тази година - 2 милиона и 400 хиляди тона, посочи той. Според данните, които изнесе министърът, количествата царевица и слънчоглед също са повече през тази година.

По отношение на пшеницата имаме 32% по малък износ, въпреки че реколтата е по-слаба, каза също той. 

През юни почва жътвата на пшеницата, трябва да освободим колкото е възможно повече количества, за да изпразним складовете, посочи още Гечев. Той обясни, че проблемът е, че продукцията е прекалено голяма и България трудно ще я реализира, пише Нова тв.

Като „абсолютно важна тема“ министърът на земеделието определи въпросите за фитосанитарния контрол на внасяните от Украйна продукти. Гечев обясни, че в Украйна се ползват неразрешени за Европейския съюз вещества, но това не означава, че пшеницата не отговаря на изискванията. И обясни, че България е втора държава по веригата, контролът се прави и от Румъния.

Имахме редица индикатори, затова направихме вторичен засилен контрол, подчерта той. По думите му освен за зърното, такъв има и за слънчоглед, сухо мляко и мед.

Изследва се всяка проба за генно-модифицирани организми (ГМО), пробите излизат за около 10 дни, подчерта Гечев. Той отбеляза, че по отношение на ГМО няма притеснения за слънчогледа, а по-скоро за царевицата.

„Има решение на Министерски съвет, което ще трябва да се отмени при европейската забрана“, добави също той.

Ако България не отмени забраната, няма да може да се възползва от съответните средства, каза също Гечев. Той посочи, че е пуснал съгласувателно писмо до министъра на икономиката за това.

Отношението към Украйна не бива да бъде свързвано с търговските отношения, отбеляза по време на изслушването министърът. И поясни, че търговските преговори се водят от Министерството на икономиката.

На въпрос за цените, Явор Гечев изрази мнение, че няма предпоставки за вдигане на цената на хляба.

Министърът посочи, че пазарът реагира бързо, когато се качват цените, но „изключително бавно“ при сваляне на цените особено при крайните продукти. Той каза, че е подготвена наредба за проследимост по цялата верига на хранителните продукти на едро. Гечев уточни, че най-малката част от сформирането на цената на хляба се дължи на пшеница, основната е – производствените разходи и транспортът.

Гечев каза, че в петък предстои среща с украинския му колега.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK