Залесяване и в Добринище: Седмицата на гората "тече" с пълна пара

Снимка: Община Банско

Община Банско дава старт на една нова акция "По-зелено Банско"

В рамките на националната Седмица на гората, община Банско, ТП ДГС "Добринище" и ПЛТГ "Н.Вапцаров" проведоха съвместно редица мероприятия за засаждане на широколистни фиданки. Това е добро сътрудничество между институциите, превърнало се в традиция. В засаждането на дървета се включиха инж.Костадин Атанасов - зам.-кмет на община Банско, инж. Янко Илчев - директор на ТП ДГС "Добринище", преподаватели и възпитаници на ПЛТГ, горски служители и експерти от общинска администрация. 

Новите фиданките са засадени по протежение на ул. "Явор" и ул. "Патриарх Евтимий"; направено е и частично залесяване на тополов пояс от Банско в посока с. Баня. Общинската администрация осигури фиданки на конски кестен, акация и златен дъжд; фиданки на топола, липа, японска дюла, юниперус сабина, касис, предоставени безвъзмездно от ДГС-то; фиданки на обикновен/ядлив/ кестен, дървовидна ружа, червен американски дъб и липа, предоставени любезно от ПЛТГ. 

Засаждането на нови дървета, млади фиданки, подходящи за градска среда, е отговорен процес, от голямо значение за нашето бъдеще. Облагородяването на незалесени градски терени се прави с цел подобряване на цялостния ландшафтен облик на града с видове, типични за климатичните условия на района. Част от видовете са медоносни дървета, подбрани с цел запазване и подкрепа на родното пчеларство.

Община Банско дава старт на една нова акция "По-зелено Банско" за засаждане на нови дървета, която ще се проведе през есента на 2023 г. Целта е увеличаване на зеленото богатство на града. Всеки жител, който желае да осинови и отгледа дъpво пpeд cвoя дoм, мoжe дa oтпpaви пpeдлoжeниe, в ĸoeтo дa напише ĸъдe може дa бъдe пocaдeна нoвата фиданка. След проверка на място и одобрение на подходяща фиданка, растителния материал щe бъде предоставен безвъзмездно от Oбщинa Банско. По този начин всеки ще има възможност да се радва на дървото и да пoeме гpижи зa нeгoвoтo paзвитиe в бъдеще, съобщават от Общината.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK