ЕС не се приемат паспорти, издадени от Русия в окупираните региони

Снимка: Infomreja.bg

Лицата, които бягат от войната в Украйна, имат право да кандидатстват за убежище

Европейският парламент одобри решение да не се приемат паспорти и други документи за пътуване, издадени от Русия в незаконно окупираните региони на Украйна и Грузия.

Парламентът одобри споразумението със Съвета относно неприемането на документи за пътуване, издадени от Русия в окупираните украински региони и в т.нар. отцепнически територии на Грузия, с цел издаване на визи или преминаване на външните граници на ЕС с 531 гласа "за", 7 гласа "против" и 34 гласа "въздържал се".

Според предложението Комисията следва да се консултира с държавите членки на ЕС и да изготви списък на руските документи за пътуване, по-специално паспорти, които не следва да бъдат приемани. Въпреки това лицата, бягащи от конфликта в Украйна, ще могат да влизат в ЕС по хуманитарни причини.

След гласуването докладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания) заяви: "Европейският парламент се ангажира да направи всичко възможно, за да продължи да оказва натиск върху Русия чрез правни и политически средства, за да се увери, че Путин ще плати висока цена за тази незаконна война и за международните престъпления, извършени срещу Украйна и нейния народ."

Следващи стъпки

След като решението бъде официално прието и от Съвета и публикувано в Официален вестник на ЕС, то ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му.

Русия издава паспорти на жителите на Крим от незаконното анексиране на полуострова през 2014 г. и в момента прави това и в други неконтролирани от правителството райони на Украйна. Неприемането на тези руски паспорти ще се прилага, когато някой поиска виза за влизане в ЕС или когато пресича външните граници на ЕС.

Според Комисията почти всички държави членки вече са заявили, че не приемат руски паспорти, издадени в окупирани чуждестранни региони. Целта на предложението е да се постигне правна сигурност и координиран, последователен подход.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd