ЦИК обяви избирателната активност към 16 ч.

Снимка: Infomreja.bg

Най-висока е тя в 23 МИР в София

ЦИК отчете, че изборният ден в страната е започнал и протича нормално. В няколко секции заради повреди на машините, е преминато към гласуване с хартиени бюлетини. 

Една четвърт от избирателите са упражнили правото си на глас към 16.00 часа. Централната избирателна комисия отчете 24.12% активност.

Най-ниска остава активността в Кърджали - малко под 13 процента, а най-висока е в 23-ти избирателен район в София, където вече са гласували над 30 на сто от избирателите.

Спокойно протичане на изборния ден. От всички 11 716 машини на днешните избори – в България и извън страната – само 33 са дали проблем. Шест от устройствата са излезли от строя още вчера, а в днешния ден това е станало с още 27 машини, съобщиха за БНР от Централната избирателна комисия. В тези секции се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини, съобщи говорителят на комисията Росица Матева.

За БНР Матева уточни:

"Основните причини за това са проблеми с принтерите, проблеми с тъчскрийна на устройствата, и за две от машините - т.нар."човешка грешка". Едната машина не са я включили в контакта, за да има електрозахранване, а за другата машина са изгубени картите, които във вчерашния ден са били в помещението на Секционната избирателна комисия, сутринта не са открити".

Относно постъпилите в ЦИК жалби и сигнали Росица Матева коментира:

"Имаме постъпили три жалби и 21 сигнала. Основните сигнали са за нарушение на избирателните права на граждани, които са били в чужбина на 14 ноември, подали са заявления, че ще гласуват там и съответно сега не фигурират в избирателните списъци. Тези избиратели обаче са гласували, защото имат право на това. Доста сигнали постъпиха в последните два часа за предизборна агитация на бившия министър-председател Бойко Борисов, но предстои да се разглеждат на заседание на ЦИК".

На предните избори имаше напрежение в секциите в Турция. Няма промяна в решението за попълване на декларация, че не се гласува на друго място – каза говорителят на комисията Цветозар Томов, който отговаря за гласуването в чужбина:

"Истинското напрежение извън страната ще се появи след 19 ч., когато приключва гласуването в Република Турция – първата страна, която по часови зони приключва гласуването от тези, в които има големи български общности и много избирателни секции. Дотогава, надявам се, всичко ще продължи спокойно".

По-рано днес стана ясно, че сред секциите, в които е имало проблеми с машините, са 23-ти РИК - София, секции в Русе, Добрич, Дебелец, Раднево, Пещера, 2 секции в Хасково. Решенията са взети на място от районните избирателни комисии и са изпратени в ЦИК за одобрение. ЦИК публикува на страницата си телефоните за връзка, на които могат да се подават сигнали и жалби във връзка с гласуването.

Проблем с машината за гласуване бави процеса с една от секциите в Столичната гимназия по туризъм. Проблемът вероятно е софтуерен, обясняват от секцията, а членовете на избирателната комисия казаха, че машината отказва да работи, след като през нея минат петима или шестима избиратели.

Постъпили са няколко сигнала от комисии в чужбина, че са започнали изборния ден, без да маркират печата. Там, където гласуването е започнало без маркиране, трябва да се състави протокол кога е маркиран печатът и да отбележат точното време, в което е настъпила тази промяна.

Очакванията в ЦИК са днешният изборен ден да протече много по-леко от предишния тур, когато гласувахме и за парламент и най-големите грешки ставаха при избора на първоначалната страница дали ще се участва и в двата вида избор, или само в единия. Това сподели тази сутрин председателят на 40-а СИК в 23-ти избирателен район в София:

"Предполагам, че ще е като миналата седмица. Доста хора са записани да гласуват, но минават много бързо. Нямаше никакви проблеми, пък и при две машини, дори едната да спре... Сравнително бързо преброихме, хората си разбират от работата. Прибрахме се навреме. В „Арената“ също нямаше проблем. Иначе, възрастните хора, ми направи впечатление, се справят прекрасно. Надявам се и днес да е така и да мине гладко." /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK