Радев за "Трети март": Гражданите търсят някаква алтернатива

Снимка: Infomreja.bg

Президентът коментира ротацията отново

Не мога да коментирам кой ще бъде външен министър. Това решение трябва да бъде взето от управляващата коалиция, но всички виждаме, че тези скандали покрай разпределението на властта – късат все повече нишката между управляващите и обществото. Надявам се все повече управляващите да си дават сметка за това. Хората виждат препирни за постове, властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроса, свързан с националния интерес и с очакванията на гражданите.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод предстоящата ротация на 6 март.

Винаги, когато съм провеждал консултации, е било с даване на възможност и стремеж партиите да стигнат до консенсус за властта. Ще действам изцяло в рамите на конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт да си вземе решенията в този процес, каза Радев в отговор на журналистически въпрос дали ще забави консултациите с партиите.

Заплахите към магистрати и темата „Нотариуса“

Създаването на една такава престъпна мрежа за въздействие в съдебната система няма как да стане без политически протекции. Отстраняване на един такъв тумор и недопускането на подобни практики за бъдеще, изисква да се стигне до края и да се стигне до разкриване на политическите зависимости. Това е тест за съдебната система, изпълнителната власт, за Народното събрание – да решат този случай. Дали анкетната комисия в НС ще има волята или желанието да разкрие политическите зависимости, коментира държавният глава.

Не мога да обсъждам по какви механизми работят структурите за сигурност, но с Алексей Петров беше такъв случаят. Има граница, която ако бъде подмината, има деструктивни последици, каза Радев по повод ролята на ДАНС в казуса за Нотариуса.

Относно личните твърдения на бившия здравен министър Асена Сербезова, че е била заплашвана „от човек на високо ниво в прокуратурата по времето на COVID пандемията“, Радев каза, че до него оплаквания от служебни министри, че са били заплашвани или е оказван натиск, не е достигала.

И от службите не е достигала, допълни президентът.

А дали Радев има връзка с ново регистрираната партия „Трети март“, той каза:

Все още трети март е национален празник и съм убеден, че ще остане такъв. Хората ясно показаха волята си. Да сте ме чули аз да говоря за такава партия?! Задайте въпроса на тези политически лидери, които говорят за „Трети март“. Питайте ги какво толкова ги притеснява, но явно погазването на предизборните обещания и нарушаването на елементарни принципи в коалицията, не произвежда резултат в интерес на обществото и затова гражданите търсят някаква алтернатива.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK