Гърменското село Балдево отново се готви за събор в чест на Илинденското въстание

Снимка: село Балдево

Той ще се проведе на 30 и 31 юли

Според Илиана Гюрнева, кмет на гърменското село Балдево,традиционният събор в чест на Илинденско – Преображенското въстание се провежда в селото повече от 60 – 70 години! Така хората от този буден български край изразяват почитта си към някогашните жители на селото, сражавали се с редовна турска войска – неравна битка, в която загиват 58 комити и местни жители, а селото е напълно опожарено.

Единствено през миналата година съборът не се проведе по причина на пандемията от COVID-19. Но пък тази година усърдието на организаторите е удвоено. Подготвена е богата програма, която ще бъде представена в два дни – 30 и 31 юли (петък и събота).

В петък от 20 часа сцената ще принадлежи на Боряна Карпузова и оркестър „Уникат“. След тях ще се представят младите таланти от Танцова формация – село Господинци.

Празничната съботна програма ще започне в 19:30 часа с панихида и поднасяне на цветя пред паметника на загиналите борци за свобода от село Балдево.

Начало на увеселителната част ще поставят Ирина Пакалева и оркестър „Щуро маке“.

Децата също ще вземат участие в програмата. Най-напред ще се представи Детска танцова група от село Огняново с ръководител Надя Атанасова, а след това рецитал ще изнесат деца от село Балдево.

Вечерта ще завърши с тържествена заря.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK