Няма община в област Благоевград, която да не е засегната от пороя (ОБЗОР)

Снимка: Infomreja.bg

Най-тежко е положението в Петрич

Няма бедстващи хора в област Благоевград след проливния дъжд.

Той нанесе сериозни щети на различни части от Югозапада.

Областният управител Николай Шушков определени изминалата нощ, в която започнаха бедствията, като „тежка“. Днес той обиколи „горещите точки“ в областта, където пороят нанесе най-сериозни щети – Филипово, Блатска, Петрич и Симитли.

В три общини е обявено извънредно положение – Благоевград, Симитли и Гърмен.

За отнесени от водата мостове, затрупани от свалчища пътища, наводнени къщи и улици се съобщава в целия регион.

Община Банско

Има сериозни проблеми с водопровода при село Гостун, с пътя за Осеново.

В община Банско също има преливане на река Места, която традиционно залива земеделските земи край село Места и Филипово.

Река Места е покачила нивото и са наводнени земеделските земи. Река Осеновка е направила доста поражения. Подокопала е подпорна стена при село Филипово. Има свлачища и в самото село на главната улица и по пътя за Осеново.

Община Разлог

От село Баня и село Елешница жители съобщават за „улици като реки“.

Община Симитли

Свлачище разчистват при село Градево, където преди година дере бе подкопано от водата и крайната част на платното на пътя Симитли – Разлог – Банско бе компрометирана.

На същото място днес свлачище над пътя е затворило платното, но техника започна разчистването му.

В района между Градево и Симитли има множество паднали камъни и пръст на пътя.

При Черниче и Купник ситуацията също е тежка. Село Сушица е пострадало от пороя също. Множество свлачища са се образували по пътя към селото.

Община Благоевград

Залети отново са земите около река Струма при Е-79 и АМ „Струма“ край Полигона. Къщите в участъка при кръговото кръстовище, делящо главния път и магистралата са отново във вода.

Животновъд бе спасен от екип рафтингари. Мъжът и животните му бяха „пренесени“ с лодки от остров в река Струма.

Община Петрич

Отсечката от Подгорския път между село Камена и село Яворница бе затворена за движение.

В самия Петрич пък водата отнесе леки автомобили в кв. “Бухото”. Свлачище помете корени и дървета. Улици са изкопани.

Община Хаджидимово – мостът при село Блатска отново е отнесен от реката.

Съобщава се за прекършен мост в село Господинци.

Община Кресна

Към момента на територията на община Кресна повсеместно има тежки аварии и проблеми с ВиК мрежата и по поречията на реките.

От 8:00 часа тази сутрин, всички екипи и техника на ВиК Кресна, включително кмета на общината, Николай Георгиев, се на терен и правят всичко по силите си, за да овладеят положението.

Община Белица

В общинския център Белица и в село Краище реката е излязла от деретата и е заляла улици.

Има отнесен малък мост в село Горно Краище, който при предишните наводнения - през януари тази година, отново бе залят от придошлите води на реката.

Сега от общинското ръководство ще се наложи отново да го изградят.

Спукала се е и тръба за питейната вода, което е оставило цялото село без вода.

Свлачище е блокирало пътя за Златарица, откъм Елешница, съобщи още кметът Ревански, който добави, че е започнало разчистване и на този участък.

Община Сатовча

Няма населено място без поражения: запушени канализации, скъсани водопроводи, активирали се свлачища, частично затворени пътища от срутища, паднали мостове, отнесени подпорни стени, опасно подкопани пътища с опасност за цялостно прекъсване, поразени частни къщи от вятъра, отнесени керемиди на покриви до спиране на тока в селата Долен и Годешево. Част от село Плетена също е без ток.

Спешно е активирана общинската техника. Наета е и техника от частни лица, за да може това, което е възможно към момента, да бъде отстранено и коригирано, но има поражения по съоръжения и инфраструктура, за които се налага по-сериозно обследване и евентуално целево финансиране.

Дадени са указания на всички кметове на населени места да проверят състоянието на язовирите, стените и преливниците им. Указано е на всички директори на училища и детски градини спешно да проверят състоянието на базите и писмено да докладват.

Община Гърмен

В Гърмен осем села са без електрозахранване. Наводнени са къщи и хотели в Огняново.

Община Сандански 

Свлачища на земни маси върху общинските пътища има в районите на селата Дебрене, Горна Сушица, Кърланово, Сугарево, Ласкарево и Лебница. Падналите дървета и земните маси в с. Дебрене и с. Горна Сушица са отстранени и пътят за автомобили вече е проходим. Аварийни екипи работят по отстраняването на паднали дървета и земни маси и в останалите населени места.

Значително са се повишили речните нива на реките Санданска Бистрица, Склавска, в района на с. Ласкарево, Сугаревска, Лебнишка и Струма.

Аварийни екипи на община Сандански, със специализирана техника, извършват укрепителни и отводнителни дейности в засегнатите райони, които ще продължат до намаляване на дъждовете и понижението нивата на реките.

В Якоруда, Гоце Делчев и Струмяни жители съобщават за изключително интензивните дъждове, заради които в пъти се е повишило нивото на местните реки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK