Надзирателите в затворите излизат на протест

Снимка: БГНЕС

Преди ден недоволните служители изпратиха позицията си с осем въпроса към министерството

Надзиратели в затворите излизат на протест пред Министерството на правосъдието. Преди ден недоволните служители изпратиха позицията си с осем въпроса към министерството, съобщава БНР.

От Синдиката на служителите в затворите в България задават въпрос към Министерството на правосъдието дали предвижда да заложи увеличение на заплатите в секторите Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" в проекта за Бюджет за 2023 година.

В позицията си надзирателите настояват да получат от ведомството цялостен логично обвързан план с анализ за поетапно преминаване от смесен към 12-часов режим на работа в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

От синдиката посочват също, че Комитетът против изтезанията към Съвета на Европа и европейските правила за затворите е издал препоръки в последния си доклад, касаещ системата на затворите у нас. Те искат правосъдното министерство да излезе с позиция по въпроса и да коментира публично констатациите от предишни доклади за състоянието на затворите.

От организацията настояват още да получат планове за превенция и противодействие на агресията срещу служителите в затворите, както и за ползване на отложения не по вина на надзирателите платен годишен отпуск от минали години в размер на общо над 100 000 работни дни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK