Лавров: Трета страна ще гарантира износа на украинско зърно

Снимка: БГНЕС

Тази криза, добави той, не е по вина на Русия, а заради прекъсването на доставките във връзка с коронавируса

Заедно с Русия и Турция, трета страна ще гарантира безопасността на корабите с украинско зърно в Черно море, това ще бъде определено по-късно, каза руският външен министър Сергей Лавров в неделя, цитиран от ТАСС.

„В Истанбул успяхме да постигнем споразумение: Украйна се занимава с разминиране, пуска кораби в открито море, Русия, Турция и друг участник, който ще бъде определен, ескортира кораба до Босфора“, каза Лавров по време на среща с постоянните представители на страните членки на Лигата на арабските държави.

Той отбеляза, че меморандумът между Русия и ООН, подписан едновременно със споразуменията в Истанбул, "задължава генералния секретар на ООН да започне процеса, да убеди западните страни и да ги накара да вземат решение за премахване на всички ограничения", наложени върху износа на руско зърно . Министърът подчерта, че макар храните да не са пряко обект на антируски ограничения, наложени са все пак ограничения върху възможността руски кораби с продоволствия да влизат в чужди пристанища, чужди кораби да влизат в руски пристанища за зърно, както и върху механизмите за плащане и застраховане. Това влоши световната продоволствена криза.

Тази криза, добави Лавров, не е по вина на Русия, а заради прекъсването на веригите за доставки във връзка с пандемията от коронавирус, неконтролираното печатане на пари в САЩ и ЕС за плащане на храна и лекарства, за нея допринесоха и сушите, които четири години подред възникваха в Северна Африка. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK