Василев връща неизпълнен мандат, ако не събере твърда подкрепа в НС

Снимка: БГНЕС

Целта била не само подкрепа към кабинет, а и приемането на важни закони

Ако до петък Асен Василев не намери твърда подкрепа от 121 депутати, може и да не внесе за гласуване в Народното събрание състава на правителство, а да върне неизпълнен мандата на президента Румен Радев. Това допускат запознати с настроенията на номинирания от “Продължаваме промяната” кандидат за премиер, пише „24 часа“.

През уикенда “Промяната” се разбра с БСП, “Демократична България” и независимите депутати за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Дори и заедно обаче общият брой на депутатите в подкрепа на кабинет “Василев” става 116. Петима не достигат до необходимите 121 гласа за прокарване на всяко решение в НС.

Именно тази цифра е целта на Асен Василев и “Промяната”, защото не се търси подкрепа само за прокарването на новото правителство, а и за 7-8 важни закона. Затова не се разглеждал вариантът за падащ кворум.

Реално правителството минава при подкрепа на 50%+1 от всички присъстващи в пленарната зала депутати. И то може да бъде избрано лесно, тъй като се заговори, че чуждо посолство е направило сондажи сред опозицията да помогнат с отсъствие на техни депутати от залата, за да мине кабинетът на Асен Василев.

За него обаче бил важен не изборът, а гласуването на законите след това. Затова номинираният за премиер продължавал разговорите с депутати от всички групи. Това декларира самият той след консултациите с БСП и ДБ. Категоричен е само, че няма да разговаря със Слави Трифонов и Тошко Йорданов. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK