Разбиха престъпна група срещу нелегалния трафик на мигранти

Снимка: Infomreja.bg

Задържани за 24 часа са седем души, на четирима от тях мярката е удължена

Съвместното разследване е проведено от служители на ГДБОП, ГДГП и ДАНС, под наблюдението на прокуратурата. То е започнало след придобита в ДАНС информация за организирана престъпна група за превеждане на мигранти през турско-българската граница и впоследствие през българо-сръбската граница.

Информацията касаеше няколко лица от афганистански произход, както и български граждани, съобщи Цветан Цветанов, директор на дирекция в ДАНС. След предоставения сигнал в ГДБОП и ГДГП започва разследване на съвместни екипи, което продължава повече от година.

Под надзора на прокуратурата на 16 септември се провежда специализираната полицейска операция, в резултат на която е неутрализирана и задържана организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти, обясни директорът на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов. Операцията е проведена на територията на  София и областите - Русе и Хасково.

Задържани са седем участници в престъпната дейност – български и афганистански граждани. Установено е, че групата е действала от ноември 2020 г. на територията на Република Турция и у нас, била е много добре структурирана, действала е при строга йерархия и всеки от тях е имал конкретна задача във веригата. Организатор е афганистански гражданин.

Констатирани са и стотици помагачи на групата, които са разпределяли, настанявали, укривали мигрантите, като вероятно за това им се е заплащало. Според информацията средната сума за превеждане на мигрант от Афганистан до някоя западна страна варирала между 8 и 10 000 евро.

Главен комисар Деян Моллов посочи, че резултатът от съвместната полицейска операция доказва постоянството, с което службите работят за противодействие на нелегалния трафик на мигранти. Той уточни, че тези съвместни действия се осъществяват при всеки сигнал и придобита информация. Като пример посочи, че и през последното денонощие е задържан български гражданин, превел чужденци през границата.

Специализираната прокуратура е привлякла в качеството на обвиняеми четирима от задържаните – двама афганистанци и двама българи и спрямо обвиняемите наблюдаващият прокурор е постановил задържане до 72 часа. Очаква се на 18 септември Специализираната прокуратура  да внесе в Специализирания наказателен съд искания за постановяване на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Благодарим на всички служители от ДАНС, ГДБОП и ГДГП, които работиха упорито по разкриването на случая, този синхрон ще продължи именно с цел пресичане на  организирани престъпни групи, които оказват влияние на оперативната обстановка по линия на нелегалната миграция в България, заявиха участниците в пресконференцията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK