Министър Калин Стоянов с първо участие на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“

Снимка: МВР

Той проведе кратки разговори с еврокомисаря Илва Йохансон и чуждестранните си колеги

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов с първо участие в Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ само три дни след като встъпи в длъжност. Преди старта на заседанието той проведе кратки разговори с чуждестранните си колеги, както и с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Еврокомисарят изрази желание двамата да проведат двустранна среща-разговор във възможно най-кратък срок, съобщават от МВР.

Министър Стоянов и еврокомисарят Йохансон изразиха желание да продължат да работят със същия интензитет.

Вътрешният министър на България разговаря и с Федералния министър на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер. Двамата обсъдиха темата за опазването на външните граници на Европейския съюз.

Министър Стоянов запозна австрийския си колега с действията, които България предприема в тази посока. “Борбата с нелегалната миграция ще бъде приоритет за мен”, увери Стоянов. Той подчерта, че в работата си досега като директор на ГДБОП има опит и е добре запознат с оперативната информация по тази тема. Българският министър отново потвърди желанието на България за създаване на съвместна работна група с Европол, която да работи по противодействие на нелегалната миграция и покани Австрия да се включи в нея.

Министър Калин Стоянов разговаря и министъра по миграцията на Швеция, която сега председателства Съвета - Мария Малмер Стенергард, както и с испанският си колега Фернадо Гранде-Марласка Гомес. Испания поема ротационното председателство на Съвета на ЕС 1 юли тази година.

Основни теми на Съвет “Правосъдие и вътрешно работи” днес са Пактът за миграция и убежище, обсъждане на функционирането на Шенгенското пространство, както и борбата с тероризма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK