Рашков: На тези избори МВР не слугуваше на никоя партия

Отдавна не е имало такъв успех да се тушира криминалния вот, заяви вътрешният министър

„МВР не слугуваше на нито една политическа партия на тези избори”. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

„Нашите усилия бяха насочени към това да се проведе честен вот и постигнахме този резултат. От много дълго време в страната ни не е имало такъв успех - да се тушира криминалният вот в изборния ден или преди това. Данните показват, че такъв вот е снижен до минимум или го е нямало, така че не се е отразил на крайния резултат от изборния процес”, заяви Бойко Рашков.

„Имаме много повече образувани досъдебни производства за купуване и продаване на гласове. Те са близо 100 на брой. Преди 4 април се брояха на пръстите на двете ръце”, каза Рашков. И отправи упрек към предишното ръководство на МВР, че „не си е мръднало малкия пръст”, за да предотврати този вид престъпност.  

„Ние в МВР трябва да се гордеем, че постигнахме резултати, които показват реалния вот в страната. А той се вижда в българския парламент”, каза вътрешният министър.

Той припомни, че в Хасковска област са намерени списъци с 28 000 избиратели. „Никога до този момент у нас не са откривани списъци с лица, които се готвят да им бъде платено, за да гласуват за определена партия”, коментира вътрешният министър.

Той коментира и случая с кмета на село Бата, Поморийско. „Образувани са 2 досъдебни производства. По отношение на едното му е повдигнато обвинение от българската прокуратура, не от министъра на вътрешните работи, а от прокуратурата. Взета му е мярка. Обвинението е за криминален вот. Аз ли трябва да му се извиня? Не виждам основание да правя това”, каза Рашков.

„Разпитани са лица, на които той е дал пари за изборите. За коя партия е агитирал да гласуват, мисля, че сами се досещате, предвид факта, че онзи ден лидерът на ГЕРБ беше там и наговори вулгарни неща", каза още Рашков. 

Според зам.-министъра Емил Ганчев на предишни избори отговорността на полицейския състав е била единствено да се доставят машините за гласуване. „Ние предприехме нова тактика и предприехме тази полицейска операция”.  

Ганчев отхвърли обвиненията, че МВР е изплашило хората и затова те не са отишли да гласуват. Областните директори на полицията пък се чувствали изключително свободни да си вършат работата.

„На срещи с тях след това, тези ръководители споделяха, че не са се чувствали толкова свободни да действат. Никой на нито един началник на областна дирекция не му се е обадил да му казва дали да реагира, или –не, да взима мерки спрямо една партия и да не взима спрямо друга”, заяви Ганчев.

Той обясни още, че е имало информация, че „на предишните избори бивш ръководен служител на МВР, който и към момента е народен избраник, е извършвал действия за мотивиране на състава на една определена дирекция да се реагира на всеки сигнал след 20:00 часа на изборния ден”.  

Ганчев припомни, че в ГДНП беше сформиран информационен център, който следеше в реално време всички сигнали и осъществяваше контрол по реагирането на тези сигнали./ Нова телевизия 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK