Започна гласуването на парламентарните избори в Русия

Снимка: ЕПА

Социолозите прогнозират победа на управляващата партия “Единна Русия”

В Русия започна гласуването на изборите за Държавна дума, което ще продължи до 19 септември включително. 14 политически партии си оспорват 450-те мандата в долната камара на парламента. 

Половината от депутатите в Думата се избират мажоритарно, а другата половина - по пропорционалната система.

Социолозите прогнозират, че и четирите формации в предишния парламент ще преодолеят 5-процентната бариера за влизане в новия. Това са управляващата партия „Единна Русия“, Комунистическата партия на Генадий Зюганов, Либерално-демократическата на Владимир Жириновски и „Справедлива Русия“ на Сергей Миронов.

Междувременно стана известно, че по настояване на руските власти компаниите „Гугъл“ и „Епъл“ са премахнали от онлайн магазините си приложението на опозиционера Алексей Навални.

В приложението се съдържат указания за така нареченото умно гласуване, а именно да се гласува за всеки кандидат с шансове за влизане в парламента с изключение на кандидатите от „Единна Русия“.

Централната избирателна комисия обясни въвеждането на тридневното гласуване с грижа за здравето на гражданите в условията на коронавирусната епидемия. 
 
В телевизионно обръщение Владимир Путин призова избирателите да се включат активно във вота: 
"Разчитам на вашата отговорна, добре обмислена, патриотична гражданска позиция. На вашия стремеж да изберете депутати, които ще работят за благото и в името на нашата любима родина. В интерес на нашия народ и на всеки гражданин на Русия. Моля ви, направете своя избор!". /БНР/
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK