Благоевградските пожарникари, завърнали се от Турция: Хората там са топли въпреки трагедията

Снимка: Infomreja.bg

Пожарникарите от Благоевград се срещнаха с кмета

Пожарникарите от Благоевград се срещнаха с кмета ден след пристигането си на родна земя. Те получиха плакет в знак на благодарност за самоотвержеността си и работата в Турция след земетресенията.

Благодаря на благоевградските пожарникари, които се отзоваха. Радвам се, че имаме възможността тези хора да са тук сред нас. Когато са тук, те дават едно спокойствие на жителите в областта и общината. Имате от мен едно огромно благодаря за всичко, което направихте, каза кметът Илко Стоянов.

Валентин Василев каза, че са заварили напълно разрушени жилищни сгради, видели са хора, останали без близки, роднини и домове, без собственост.

Седяха до сградите и разчитаха екипи да помогнат и да извадят евентуално тези хора живи. Надеждата, която ние им донесохме, може би ще ги крепи, защото може би след това ние приехме от тях огромна благодарност. Те казваха, че сме станали част от тях и че сме добре дошли винаги там и че сме много добри приятели.

Василев каза, че хората там има наистина голяма нужда от подкрепа, въпреки че се възстановяват много бързо.

Силни са, организирани и първите моменти от помощта, която им оказахме, беше достатъчна, за да започнат да се възстановяват, каза Василев.

Екипът ни, който беше там, е добре трениран. Ние имаме процедури за безопасност и позициониране на лагера ни. Служителите ни не бяха изложени на опасност, а битовите ни нужди са осигурени, така че 7 дни да не тежим на тази държава, в която сме отишли да помагаме, допълни шефът на Районната пожарна служба.

Бяхме самодостатъчни, за да си свършим работата. Критични моменти имаше през цялото време. В нашата работа има такива винаги, дори и в ежедневието, но това, с което се сблъсквахме там, ни се случваше за пръв път, защото трагедията беше в големи мащаби, каза Боян Кондуров.

За началника на благоевградската пожарна най-трогващите моменти са свързани с топлото посрещане.

Въпреки цялата мъка на хората там, те са държаха много топло с нас. Това, което сме видели, ще си го спестим за нас. Имаме право на емоция, ние сме хора. Всеки в даден момент я показва, допълни Кондуров.

Най-голямата нужда на момчетата е била след пристигането им у нас да се наспят. Те са работили на надморска височина над 1500 м.

Помогнахме колкото можахме. Във всички ситуации има страх, но това ни работата! Забравяш и действаш! Температурите бяха минусови и сега с колегите се шегуваме, че, когато станеше 0 градуса и имаше слънце, беше добре. Но не беше страшно за нас, условията за нас бяха добри, страшното е за хората там, каза Кондуров още.

Всеки от служителите, които има нужда от консултация с психолог, има такава възможност да я получи с професионалистите от Института по психология към МВР.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, снощи със Спартана кацнаха на родна земя българските пожарникари, които преди повече от седмица отидоха в Турция да помагат, а от благоевградския отряд те са:

Боян Василев Кондуров,

Лъчезар Ангелов Стражаков,

Васил Георгиев Чонев,

Светлин Йорданов Иванов,

Давид Николов Гълъбов,

Любомир Георгиев Пискулийски,

Данаил Георгиев Георгиев,

комисар Валентин Василев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK