Гърменското село Горно Дряново със собствена пожарна

Снимка: кметство - Горно Дряново

Вече е осигурен специализиран автомобил

Село Горно Дряново създава свое доброволно противопожарно формирование. Идеята е на кмета на селото Ибрахим Пингов. За ИНФОМРЕЖА той сподели:

„През април миналата година напълно изгоря една от къщите в село. Преди това – две къщи и една постройка. Изгоряха и гаражи. Между нашите къщи няма отстояние, те са долепени и пламне ли една, пламват и съседните. Освен това много от тях са с гредоред и пламъците бързо ги обхващат.

Пожарната от Гоце Делчев реагира навреме, но разстоянието до Горно Дряново е 20 км при труден терен. Докато дойдат автомобилите, огънят се разраства, макар че хората излизат, подават вода, мъчат се да го угасят. За да се реагира още в първите минути със специализирана техника и обучени хора, трябва да имаме такова формирование.“

Желаещи да бъдат доброволни пожарникари има. Вече са се записали седем души, достатъчно за създаване на такъв отряд. Предстои те да преминат обучения – две в РСПБЗН – Гоце Делчев, и едно в Бърза помощ.

Община Гърмен оказва пълно съдействие за реализиране на идеята и вече е осигурила противопожарен автомобил.

Формированието, което предстои да бъде регистрирано, ще се отзовава при пожари не само в Горно Дряново, но и в съседните села Лещен и Ковачевица. Ще помага и при горски пожари, както и за потушаване на огнена стихия навсякъде в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK