Косовските сърби протестират вече десети ден

Снимка: АП

Продължават опитите за деескалация на напрежението

Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово протестират десети пореден ден пред сградите на общините, в които бяха избрани албански кметове, предаде Танюг.

Напрежението в Северно Косово нарасна в края на май, когато косовски сърби се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си в общините, населени предимно със сърби. В началото на миналата седмица се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха местните избори през април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби, при избирателна активност от 3,5 на сто.

Сградата на общината в Звечан бе оградена с бодлива тел, след като протестиращите влязоха в сблъсък с представители на косовската полиция и мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР миналата седмица. Днес, за пореден ден, служителите в общината се подписаха в импровизиран списък, че не са успели да стигнат до работното си място.

Пред основното училище „Вук Караджич“ в Звечан, намиращо се зад сградата на общината, вчера по повод празника Света троица дете подари на войниците плетени венци от треви, а те му подариха сладкиши.

Църковният хор „Бранислав Нушич“, пък изпя молитва за Косово пред общината.

Днес се очаква специалният представител на Европейския съюз за диалога Сърбия-Косово Мирослав Лайчак и американският пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар да посетят Белград и Прищина в опит да постигнат деескалация на напрежението. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK