Косовските сърби отново се събират за протест

Снимка: АП

КейФОР взема предпазни мерки

Войниците от мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) поставиха днес метални заграждения и бодлива тел около сградата на общината в град Звечан, Северно Косово, където след сблъсъци с косовски сърби бяха ранени около 30 войници от международната мисия, съобщи Танюг.

На място присъстват и представители на косовските специални части.

Косовски сърби започнаха да се събират на протест тази сутрин пред общината в Звечан, една от четирите в Северно Косово с предимно сръбско население, където бяха избрани за кметове косовски албанци.

НАТО реши вчера да изпрати още 700 войници в Северно Косово, за да помогне за  успокояването на ситуацията след сблъсъците в понеделник, припомня Асошиейтед прес.

Ескалацията на напрежението започна в петък, когато сърбите в Северно Косово се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се и да пусне новите служители в офисите. Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в повишена готовност.

В понеделник, когато косовската полиция използва отново сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до сблъсъци, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха местните избори през април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби - Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Северна Митровица. Избирателната активност бе 3,5 процента. Сърбите призоваха косовското правителство да отстрани албанските кметове от кметствата и да допусне местните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към задълженията си. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK