Консултациите при президента: Всички са мнение, че трябва обединение

Снимка: Президентство

ОБЗОР на днешните събития в Президентството

Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. Затова са необходими своевременни и отговорни действия по създаване на кабинет и от Народното събрание зависи това да бъде извършено бързо, с ясни принципи и да гарантира устойчивост в работата на следващата изпълнителна власт.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Срещата бе първа от планираните за деня консултации с парламентарните групи на 45-ото Народно събрание. В нея взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова.

Отговорността за съставяне на правителство и осигуряване на подкрепа за него лежи изцяло върху Народното събрание и парламентарните групи и съответно от тях се очакват кооперативност и диалог в името на тази важна цел, подчерта президентът. Държавният глава напомни, че независимо от подадената оставка от правителството и отпуска на премиера, отговорността за управлението все още се носи от настоящия кабинет по силата на Конституцията.

От името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова потвърди готовността за излъчване на състав на Министерски съвет, но добави, че очакванията на политическата сила са да бъде в опозиция в 45-ото Народно събрание. В срещата с държавния глава като представители на парламентарната група участваха също Даниел Митов и Томислав Дончев. От ГЕРБ-СДС потвърдиха, че правителството в оставка ще продължава да изпълнява задълженията си в съответствие с разпоредбите на Конституцията до избор на следващ кабинет.

Своевременното внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия, също беше обсъдено по време на срещата, като  държавният глава и вицепрезидентът поставиха въпроси за  съхраняване на възможността следващото правителство да определя приоритети при неговото изпълнение, с което да защити националния интерес в различни области.

Обществото очаква повишаване на прозрачността в работата на новото Народно събрание и резултати в интерес на гражданите. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“. 

Президентът изрази надежда, че предвид големите очаквания на гражданите към „Има такъв народ“ като втора политическа сила, от партията вече са започнали диалог с другите парламентарни групи за възможностите за съставяне на правителство, в случай, че първата политическа сила не получи подкрепа за излъчване на кабинет. Не е важно авторството на законопроектите, които се внасят сега в Народното събрание, а обединението на усилията за законодателни промени, които си поставят за цел пълното изсветляване на изборния процес и противодействие на купения и контролирания вот, посочи още президентът.

Представителите на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, Виктория Василева и Филип Станев изтъкнаха, че ще постъпят отговорно, спазвайки Конституцията и вече заявените приоритети. От партията увериха, че сред новите политически сили в Народното събрание има нужния консенсус за промени в изборното законодателство, които да гарантират честен и прозрачен вот. От „Има такъв народ“ подчертаха също така, че напълно осъзнават предизвикателствата, пред които е изправена страната и които изискват ефективно и подкрепено от широко парламентарно мнозинство правителство. Сформирането на кабинет обаче не може да става на всяка цена, особено ако е резултат на безпринципни компромиси, посочиха още от „Има такъв народ“.

Пред народните представители има два важни приоритета – съставяне на стабилен кабинет и работа по заявения амбициозен законодателен дневен ред на парламента. Всичко това изисква активен диалог между политическите сили, получили доверието на гражданите в 45-ото Народно събрание. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с парламентарната група на „БСП за България“. 

Предизвикателствата пред страната са значими и изискват отговорно и оперативно управление, но новият кабинет не може да е резултат на безпринципна коалиция, посочи Румен Радев. По думите на държавния глава гласуваното от българските граждани доверие на левицата, както и дългогодишният й парламентарен опит, са важни за намиране на необходимия баланс между законодателния дневен ред на новото Народно събрание и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа.

„При тази динамична и много сложна обстановка не изключвам на базата на консултациите, които водя в момента, хипотезата за връчване на трети мандат за съставяне на правителство“, заяви още Румен Радев. Държавният глава подчерта, че ще постави въпроса за готовността на всяка парламентарна група да търси вариант за съставяне на кабинет, в случай, че първите два мандата се окажат неуспешни и призова парламентарно представените политически сили за диалог, координация и взаимни консултации в рамките на Народното събрание.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова заяви, че левицата ще продължи последователно да отстоява заявените си публично позиции. „Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила, ако ни потърсят за консултации“, посочи Корнелия Нинова и открои условията, при които това може да стане: спешни стъпки за преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза; стартирането на обективна и задълбочена ревизия на управлението; предприемането на бързи и конкретни стъпки по Плана за възстановяване и устойчивост; приемането на нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборния процес.

Потенциалното бъдещо правителство трябва да има солидна парламентарна подкрепа, защото предстои да се вземат решения, определящи развитието на страната в дългосрочен хоризонт. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на политическите консултации с представители на парламентарната група на „Демократична България“. 

Държавният глава отбеляза, че са представени амбициозни законодателни предложения в 45-ото Народно събрание и пожела да се запознае с визията на „Демократична България“ за основните приоритети в работата на новата законодателна власт. Президентът Румен Радев потърси и мнението на групата и за хипотетично получаване на трети мандат за създаване на правителство.

По думите на Христо Иванов пред страната стоят като ключови приоритети разрешаването на здравната криза, справянето с нейните икономически последици, реализирането на възможностите, които ни дава Планът за възстановяване и устойчивост, както и укрепването на държавността.

От „Демократична България“ изразиха мнение, че Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се превърне в реален фактор за модернизация на страната. Държавният глава настоя своевременно в него да бъдат изчистени всички неясноти, а Народното събрание да се запознае с предимствата и недостатъците му. Парламентът трябва да се увери, че Планът е в пълно съответствие с изискванията и настоящия политически курс на Европейската комисия. По думите на президента комуникацията между правителството в оставка и ЕК и нейните оценки и коментари, получени към момента по отношение на Плана, трябва да бъдат оповестени преди окончателното му внасяне в европейския изпълнителен орган. Във връзка с това от „Демократична България“ посочиха, че позицията на ЕК не е представяна досега от страна на изпълнителната власт в Народното събрание.

Според представителите на „Демократична България“ основата, върху която трябва да се фокусират усилията за излъчване на управление, е мандатът на втората политическа формация. “Ние сме политическа сила във възход, но не считаме, че това  място ни отрежда сред онези субекти, които биха могли да имат първостепенна роля в претендирането за мандат. Въпреки това нека да извървим хода до третия мандат и тогава ще сме готови да огледаме ситуацията във всичките ѝ аспекти и да дадем окончателна оценка“, заяви Христо Иванов.

По време на срещата беше обсъдена и перспективата да се стигне до предсрочни парламентарни избори. Участниците отбелязаха необходимостта времето на функциониране на 45-ото Народно събрание да бъде използвано за реализиране на законодателни цели, които за кратък период да постигнат реални резултати по отношение на укрепване на независимостта на правосъдието, безпроблемен достъп за възможно най-широк кръг граждани до упражняване на изборните им права и гаранции за прозрачност на политическия и изборния процеси.

Пред България има значими предизвикателства във вътрешен и външен план, които изискват възможно най-бързо да бъде съставено оперативно и отговорно правителство с необходимата устойчива парламентарна подкрепа. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 прие представители на Движението за права и свободи (ДПС). 

Президентът посочи, че разчита на дългогодишния опит и традиции на Движението за права и свободи за намирането на баланс между необходимостта от неотложни законодателни промени и съставянето на правителство. По думите на държавния глава периодът 2021-2025 г. е от ключово значение за развитието на страната предвид огромните възможности, които откриват пред България различните програми по линия на Европейския съюз.

Мустафа Карадайъ подчерта от своя страна, че на изминалите избори българските граждани са показали ясно желанието си за промяна, за спиране на разделението, противопоставянето и арогантността в политиката, както и за възстановяване на политическата нормалност и демокрацията в България и за „рестарт на държавността“.

От ръководството на ДПС изразиха готовност да подкрепят правителство, предложено от трите нови партии в Народното събрание и посочиха определени виждания, които според тях биха могли да бъдат приоритети за кабинета. Сред тях са ускорено икономическо развитие на страната, прилагане на социално-икономически мерки в кризата, ваксинация в борбата с пандемията, внасянето в ЕК на Плана за възстановяване и устойчивост и подготовката на страната за следващия програмен период, и други.

На срещата държавният глава постави въпроса парламентарната бюджетна комисия да изнесе в кратки срокове информация за реалното финансово състояние на страната.

Народното събрание следва да работи както за съставянето на ефективен кабинет, така и за приемането на очакваните от гражданите законодателни промени. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“.

Държавният глава посочи, че новата енергия в българския парламент, е видима за всички и е индикатор за положителна промяна. „Надявам, че тази нова енергия и страст ще се трансформират по най-бързия начин във воля за политическа промяна на основата на парламентарната етика и на добрите традиции на българския парламентаризъм“, отбеляза президентът. По думите му към 45-ото Народно събрание обществото гледа с голяма надежда за ускорено развитие на страната и използване на всички възможности, които предоставя ЕС със своите механизми.

Представителите на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов изтъкнаха, че за тях най-важните приоритети за държавата са формирането на стабилен кабинет, който да се заеме с управлението на породената от пандемията криза, оказване на подкрепа за бизнеса и гражданите, реформа в правосъдието и промяна в изборните правила, които да осигурят честен и прозрачен изборен процес. Обща бе позицията, че сред приоритетните в изборното законодателство промени са въвеждането на 100% машинен вот, възможност за видеонаблюдение при броенето на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, ревизиране на ограничението от 35 секции за българите в чужбина.

Според представителите на „Изправи се! Мутри вън“ страната се нуждае от кабинет с участието на новите политически сили в Народното събрание, тъй като българският народ с вота си от 4 април е гласувал за промяна, а не за възпроизвеждане на статуквото.

На 20 април 2021 г., от 13.00 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK