ДБ към Габровски: Не подкрепяме правителство. Това не е отношение към Вас

Снимка: БГНЕС

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов

“Демократична България” отказа подкрепа за управление на кандидата за премиер на ГЕРБ Николай Габровски, но обеща като опозиция подкрепа по теми, които съвпадат с ключовите приоритети на обединението. Това стана на публична среща в парламента  на кандидата за премиер на ГЕРБ с парламентарната група на ДБ. 

Проф. Габровски заяви, че влиза като гражданин в предизвикателството да състави кабинет, отваряйки вратата за повече консенсус и експертност. И че вече е получил съгласието на няколко безспорни авторитета за участие в такова правителство. Той изрази твърдата си убеденост, че страната няма нужда от нови избори, защото това ще задълбочи политическата конфронтация, ще останем за известно време без парламент, който да гласува законите по Плана за възстановяване и устойчивост и да загубим сериозни пари. Кандидат-премиерът си е поставил като задача влизането ни в Шенген и в Еврозоната, за да не бъдем втора категория европейци, а енергийната независимост и овладяването на инфлацията да са сред другите му приоритети. “Аз лично ще поема ангажимент да се търси конституционно мнозинство да се създаде механизъм за контрол над главния прокурор”, открои като специален реверанс към ДБ Габровски.

“Отзоваваме се поканата Ви, за да изразим първо уважението си към Вас, а желанието Ви да помогнете на политическата система трябва да бъде адмирирано. Но имаме решение да не подкрепим правителство на първия мандат, което няма нищо общо с Вас и Вашите усилия”, каза от името на “Демократична България” лидерът на парламентарната ѝ група Христо Иванов. И добави, че ако мисията му завърши с успех, “Демократична България” ще бъде отворена, макар и като опозиция, да работи заедно с ГЕРБ, с които по някои теми намира общ език. “В този смисъл нашият  разговор сега, макар и не за правителство, е начало за възможен разговор за подкрепа по конкретни теми, които са според нашите приоритети, свързани със сигурността, върховенството на правото и модернизацията на страната. Това ще е полезно и за страната”, каза Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България” обаче открои тревожни тенденции в поведението на първата политическа сила. Освен че ДБ не среща разбиране от ГЕРБ за върховенството на правото, където ключово е реформирането на прокуратурата, вече се срещат и сериозни отстъпления от общите виждания за модернизацията на България. Иванов даде за пример възпрепятстването на електронните ваучери, неохотата към електронизацията на заповедното производство и фактическата отмяна на машинното гласуване. 

Христо Иванов предупреди проф. Габровски, че правителство на малцинството крие рискове, напомняйки за кабинета “Беров” и получи утвърдителен отговор от кандидата за премиер, че той ще изложи в писмен документ управленските си приоритети, съобщават от партията.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK