"Продължаваме промяната направи рязък завой от центъра към дясното пространство. ПП реши да стане русофобска, за да стане дясна." Това заяви в интервю за БНР социологът Андрей Райчев.

По думите му ПП "плуват" към това да са най-голямата сила в дясното пространство.

Райчев коментира и политическите действия на ГЕРБ. "Бойко Борисов нахлу в познати, любими води. Центристът е обединител, седи в обединителна реторика, консенсусна реторика. Тя е печелившата. В повечето случаи политическата криза завършва с това, че центърът надделява.", добави той.

Според него Борисов е подал няколко центристки сигнала, но предизборно е получил отрицателни отговори. Въпреки това, социологът изрази мнение, че ГЕРБ ще излезе от изолация.

Западът казва - да не вземем да пробием фронта и да направим услуга на Владимир Путин, да направите нещо по-голямо, коалиционно, евроатлантическо. И това е шансът на Борисов, допълни социологът.

По отношение на БСП Райчев заяви, че лявото вече не се свежда до партията по никакъв начин. В България има 700-800 000 леви хора. Една от големите загадки на тези избори е къде отиват тези хора, посочи той.

ПП се разделя с тези гласове, но пък получава други. Кои ще са повече, изборите ще покажат. Така или иначе, ПП не е възможен адресат на тези хора, не е възможно да пуснат тази бюлетина. Остава опитът на Янев, но той не е много ясно ляв, остава негласуването и остава "Възраждане", каза още социологът.

Андрей Райчев коментира и служебният кабинет на Гълъб Донев. По думите му настоящото служебно правителство президентът действа поновому, няма лозунг "изчегъртване" и идеята не е той да е обединител на всички, които са против някого. Според него има две сили, които трябва да влязат в следващия парламент, които неизбежно трябва да говорят за реваншизъм - ПП и БСП, но с различни мотиви.