След само 6 седмици на поста: Лиз Тръс подаде оставка

Снимка: БГНЕС

Тя е най-кратко служилият министър-председател в историята на Великобритания

Лиз Тръс подаде подава оставка като министър-председател след само шест седмици, предаде Би би Си, излъчвайки на живо речта ѝ.

Говорейки пред Даунинг стрийт, тя заяви, че е казала на крал Чарлз, че подава оставка като лидер на Консервативната партия.

"Встъпих в длъжност във време на голяма икономическа и международна нестабилност. Признавам, че предвид ситуацията не мога да изпълня мандата, с който бях избрана от Консервативната партия", каза тя.

Лиз Тръс завърши речта си, че се е срещнала с председателя на Комитета 1922 сър Греъм Брейди и в рамките на следващата седмица ще има избори за лидер, като добави, че тя ще остане министър-председател, докато не бъде избран наследник.

"Това ще гарантира, че ще останем на пътя на изпълнението на нашия фискален план и ще запазим икономическата стабилност и националната сигурност на страната ни".

По този начин Лиз Тръс стана най-кратко служилият министър-председател в историята на Обединеното кралство. Лиз Тръс е на поста си само от 45 дни. Вторият най-кратко служил премиер е Джордж Канинг, който е бил на поста 119 дни преди смъртта си през 1827 г.

Лиз Тръс наследи Борис Джонсън на поста министър-председател на 6 септември, след като победи Риши Сунак в конкурса за лидер на Консервативната партия и се срещна с кралицата в Балморал.

Лидерът на опозиционните лейбъристи Киър Стармър призова за спешни избори, като заяви: "След 12 години провал на торите, британците заслужават много повече от тази въртяща се врата на хаоса. През последните няколко години торите определиха рекордно високи данъци, разрушиха институциите ни и създадоха криза на жизнения стандарт. Сега те сринаха икономиката толкова силно, че хората са изправени пред 500 паунда месечно допълнително по ипотеките си. Щетите, които нанесоха, ще се поправят с години.

Всяка от тези кризи е дело на Даунинг стрийт, но е платена от британската общественост. Всяка от тях остави страната ни по-слаба и в по-лошо положение. Торите не могат да отговорят на последния си провал, като отново просто щракнат с пръсти и разместят хората по върховете без съгласието на британския народ. Те нямат мандат да подлагат страната на поредния експеримент; Великобритания не е тяхно лично владение, което да управляват както си искат. Британската общественост заслужава да се произнесе по бъдещето на страната. Имаме нужда от общи избори - сега“.

Времето, през което тя заемаше поста, беше доминирано от хаоса на пазара, предизвикан от минибюджета, обявен от бившия канцлер Куази Куартенг миналия месец. Въпреки уволнението на Куартенг миналата седмица и отмяната на почти всички предложени нефинансирани намаления на данъците, позицията на министър-председателя продължаваше да бъде подложена на натиск. Някои депутати от торите публично я призоваха да подаде оставка, а много други направо заявиха, че времето ѝ е изтекло.

Макар че правилата на Консервативната партия предотвратяват подаване на оставка през първите 12 месеца от мандата на новия лидер, беше съобщено, че значителен брой депутати са писали до сър Греъм Брейди, председател на Комитет 1922, за да дадат ясно да се разбере, че са загубили доверие в премиера.

В понеделник новият канцлер Джереми Хънт обяви, че правителството ще съкрати гаранцията за цените на енергията до шест месеца от обещаните преди това две години и ще се откаже от планираното намаление на основната ставка на данъка върху доходите с 1 пенс. Съобщението беше широко възприето като пълен преврат в икономическата програма на г-жа Тръс, която е в основата на нейната кандидатура за лидерския пост.

След изявлението на Хънт официалният говорител на министър-председателя отказа да отрече, че Тръс е на път да подаде оставка, като вместо това заяви, че тя "работи в много тясно сътрудничество" с новия канцлер.

В злополучния 24-часов период в сряда Суела Брейвърман се нахвърли върху "бурното" премиерство на Тръс, като подаде оставка като вътрешен министър. Напускането на Брейвърман беше второто сред четирите големи държавни служби в рамките на първите шест седмици на Тръс на поста.

Джеръми Хънт мигновено заяви, че се изключва от надпреварата за премиер.

Френският президент Емануел Макрон пожелава на Великобритания бързо завръщане към стабилността. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g