Янев: Евентуално правителство трябва да се базира на ясно коалиционно споразумение

Снимка: БГНЕС

Държавният глава разговаря с представителите на последната политическа сила

Предоставих достатъчно време на парламентарно представените политически партии да излязат от конфронтационната риторика на изборите и да намерят разумния консенсус за съставяне на кабинет, но вместо да се занимава с проблемите, които пряко касаят българските граждани, да се фокусира върху проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост, с попълване на персоналния състав на органи с изтекъл мандат и с други важни проектозакони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дълбоко се съмнявам, че това и 4-часовият спор за наименованието на закона са основният приоритет на обществото ни.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание, проведени днес с представители на парламентарната група на „Български възход“.

„Далновидната политика и разумното политическо поведение изискват последователност и припокриване на заявените позиции с реалните действия“, посочи президентът и добави, че е важно да бъде чута и позицията за съставяне на кабинет на най-малобройната в настоящото Народно събрание парламентарна група на „Български възход“.

В отговор на въпрос от държавния глава какъв тип правителство би подкрепила парламентарната група на „Български възход“ – експертно или с ясна политическа отговорност, председателят на формацията Стефан Янев посочи, че водещи следва да бъдат принципите и приоритетите, около които ще се изгради правителство, както и неговия хоризонт, съобщават от прессекретариата на президенството.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK