"От фермата до твоята трапеза"

Снимка: ОДЗ - Благоевград

Форумът се организира под патронажа на президента Румен Радев

На 15 и 16 октомври 2022г. Гоце Делчев – Градски парк, ще се проведе първото издание на Земеделски форум ,,От фермата  до твоята трапеза“. Инициатор и организатор на събитието е Областна дирекция "Земеделие" - Благоевград, с директор Мария Захова.

Форумът се реализира под патронажа на Президента на Република България – Румен Радев. Проектът е подкрепен и финансиран от Министерство на земеделието, Югозападно държавно предприятие – Благоевград, и общини от Югозападна България – Гоце Делчев, Кресна, Хаджидимово, Струмяни, Симитли, Сандански, Гърмен, Якоруда, Банско, Белица. Партньори на събитието: Национално сдружение на общините в Република България, ,,Метро“ България и "Пирин спринг".

Основен приоритет на Земеделския форум е да се утвърди като фестивал, даващ възможност на земеделските производители от Югозападния регион да представят продукцията си, както и общините да  презентират своите туристически забележителности, паметници на културата и културни събития. Форумът ще допринесе за утвърждаване на Югозападна България като конкурентоспособна туристическа дестинация за всеобхватен устойчив туризъм, съчетаващ природа, храна, култура, забележителности. 

Сред основните акценти на Земеделския форум е сътрудничеството между всички институции, в подкрепа на българското земеделие.

Мисията на форума "От фермата до твоята трапеза" е да обедини и демонстрира всичко качествено, стойностно и българско – Родина, култура, туризъм, храна, продукция, природа, активен начин на живот, навици за устойчиво и качествено потребление.

В рамките на два дни жителите и гостите на гр. Гоце Делчев ще могат да се запознаят със земеделските производители от 14-е общини и продукцията им, да я опитат, да направят контакт за последващо ежедневно консумиране на висококачествени храни.

По думите на директора на ОДЗ – Благоевград – Мария Захова: "Акцентите на форума са: българския земеделски пазар, местните производители и местното производство. По този начин не само ще се допринесе за развитието на българската икономика и местните производители, но ще се гарантира и високо качество на продуктите, които ще бъдат предложени в рамките на изданието. Нашата цел е максимална ефективност и ползотворност за хората от Югозападния регион, обединявайки държавната и местната власт".

Събитието е с вход свободен и е подготвило изключително богата културна програма.

 На 15 и 16 октомври /събота и неделя/ Форумът стартира в 10:30 ч. с изненади за най-малките гости - специални тематични спортни игри, организирани от "Детска спортна академия - Благоевград" , а от 16:00 ч. - теаматичен детски театрален спектакъл и Ателие "Face paint" – подготвени от Парти агенция "Бобо".

От 17:30 ч. и 18:30 ч. в Градския парк ще бъдат презентирани Кулинарни пърформанси с Таньо Шишков & екип и невероятната българска актриса Катерина Евро, които ще приготвят вкусни ястия с продукцията на земеделските производители.

От 19:30 ч. ще бъде официалното откриване на форума.

В първата вечер от форума специален гост ще бъде легендата на българска музика ВАСИЛ НАЙДЕНОВ & БЕНД.

От 22:00 ч. Театър на огъня и сенките "Fireter" съвместно с "Батукада" ще изненадат жителите и гостите на града с невероятен театрално - огнен спектакъл.

На 16 октомври /неделя/ богатата програма продължава през целия ден, като точно в 20:00 ч. на сцената ще се качи емблематичната Рок група "Сигнал". Финалът на форума ще бъде шеметен. Спектакълът "Огния" на Театър на огъня и сенките ще закрие първото издание на Земеделския форум.

Областна дирекция "Земеделие"- Благоевград, вярва, че проектът е изключително практически ориентиран и ще спомогне за изграждане на бизнес мрежа между производител и потребител за разпространение на земеделската продукция. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK