Йотова: Отстъплението от собствените им идеи подкопа доверието в партиите

Снимка: Infomreja.bg

Пиарът измести легитимните политически решения, заяви вицепрезидентът

Липсата на решителност да се противопоставят на т.нар. прагматична политика със ситуативни решения, отстъплението от собствените им автентични идеи, размиването на границите между ляво и дясно – това според вицепрезидента Илияна Йотова са сред основните причини за загубеното доверие в традиционните политически партии. Йотова участва в международна конференция на тема „Загубеното доверие в политическите партии в Европа“, организирана от Институт за социална интеграция в партньорство с European Network of Political Foundations (ENoP).

В изказването си вицепрезидентът разгледа подкопаното доверие в партиите през призмата на три основни въпроса – походът срещу традиционните партии, дефицитът на лидерство и човешкият ресурс, свързан с подготовката на партийни кадри.

„В глобалния свят мултинационалните корпорации определят икономическото развитие и социалните стандарти. По-силни партии означава по-силна демокрация и повече регламентирани права, но парадоксално, огромното значение на партиите се разминава с убеждението, че партия е „мръсна дума““, посочи Йотова. Според нея превърнали се в популярни твърдения като „няма ляво, няма дясно“, „с десни инструменти към леви цели“ размиват същинския междупартиен дебат за посоките на управление и допринасят за разочарованието на хората.

„Как отговориха партиите през 90-те години на популярната мини-идеология на Блеър за прагматичната политика, извън тясната рамка на идеологията, според ситуацията, според „желанието за политически решения” в името на интереса на хората и „историческите компромиси”? Приспособиха се, без желание за противопоставяне“, заяви вицепрезидентът.

„Пиарът измести легитимните политически решения. Няма битка на идеи, а надиграване кой ще намери по-убедителния медиен образ“, посочи Йотова и подчерта, че маркетинговият подход заложи на външните експерти, на професионалните пиари, вместо на изграждането на собствени партийни аналитични центрове.

Във връзка с дефицита на лидерство Йотова постави въпроса дали партийните председатели са истински лидери, които задават посока и обединяват, визионери, които вземат непопулярни решения, или се движат по линията на най-малкото съпротивление, без да поемат реална отговорност.

Йотова цитира проучване на Фондация „Фридрих Еберт“, според което едва 1% от младите хора членуват в партии. По думите на вицепрезидента представителството не е проблем само на ниво общество, но и сред партийните членове, които се разглеждат като „футболни агитки, които викат срещу противниковия отбор, но нямат участие на терена.

В изказването си вицепрезидентът постави въпроси за ролята на лявото днес – как отговори на либералния поход, сложил отпечатък за десетилетия напред, как с лека ръка прие тежките ограничителни мерки, наложени след финансовата и икономическата криза през 2008 г., как отговори на популизма и успя ли да намери тънката разделителна линия между патриотизъм, суверенитет, идентичност и традиционните леви послания, в които хората би трябвало да намират гаранция за социални права.

„Ще се разтвори ли левицата като парче захар в радикалните партии“, запита Илияна Йотова и посочи, че лявото не успя да намери отговор на предизвикателствата на 21 век и се отказа от същността на левите идеи, припознавайки чужди на лявото тези и идеологеми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK