Радев: Призовавам всички български граждани да излязат и гласуват

Снимка: БГНЕС

Разговорът с РСМ за общата ни история е неизбежен, коментира президентът

Гласувах преди всичко в подкрепа на демократичния процес в България. Страната ни има нужда от силни и легитимни институции, които да овладеят кризите, да предприемат решителни реформи, да вземат стратегически решения с дългосрочен хоризонт. Това изисква съпричастност и подкрепа от цялото ни общество. Това заяви президентът Румен Радев след като гласува на изборите за народни представители, които се провеждат днес.

По думите на държавния глава от гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре. „Призовавам всички български граждани да излязат и да гласуват. Да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас и да не оставят някой друг да решава вместо тях“, подчерта държавният глава и допълни, че изборите са право, но и отговорност  на всеки от нас към бъдещето на България.

Запитан възможно ли е създаването на конфигурация на тези избори, която да гарантира работещ парламент, Румен Радев припомни, че още миналата година обществото ни стана свидетел на все по-трудното съставяне на  правителства. В този процес, посочи той, се сблъскват две тези: „правителство на всяка цена, което може впоследствие, в средносрочен план да доведе до неустойчивост на самото правителство и отстояване на принципите и очертаните червени линии от самите партии, което пък води към размиване на тяхната политическа физиономия и спадане на подкрепата вътре в тях“ и затова политическите партии следва да проявят разум.

Запитан от представител на медия в РСМ за възможността страната ни да увеличи през предстоящия зимен сезон износа на електроенергия за югозападната ни съседка, Румен Радев подчерта, че България е основен износител на електроенергия за региона и има възможност да увеличи експорта в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар, с българското законодателство, както и интересите на българските граждани и бизнес. Румен Радев припомни още, че на вчерашните си срещи с президента на РСМ Стево Пендаровски и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са били обсъдени възможностите ЕС да подкрепи при необходимост РСМ, така че да се избегне евентуална ликвидна криза.

Румен Радев подчерта също така, че политическите разговори в София са се провели в нормална атмосфера на взаимно уважение и е изключително важно е да се разбере вътре в РСМ, че изпълнението на двустранно поетите ангажименти с България трябва да се случи възможно най-скоро и че същинските преговори за членство в ЕС ще започнат едва когато РСМ впише българите в своята конституция.

„Ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история с РСМ е неизбежен и очаквам държавниците в нашата съседна и приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейско бъдеще на РСМ, освободено от идеологемите на миналото“, заяви още президентът Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK