Радев: Газовата връзка с Гърция променя енергийната карта на Европа

Снимка: Infomreja.bg

"Тя ще даде възможност за първи път да получаваме газ от Азербайджан", добави той

Газовата връзка между България и Гърция, която ще бъде открита на 1 октомври, променя решително енергийната карта на Европа. Това коментира президентът Румен Радев, който се срещна с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев. По думите му интерконекторът дава стратегическо измерение на отношенията между двете страни. Както и възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан, съобщава Нова тв.

Българският президент обяви, че към него е постъпило предложение, подписано от четири междусистемни газови оператора на България, Румъния, Унгария и Словакия. „Те предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като споразумение през юли тази година Илхам Алиев с Урсула фон дер Лайен”, добави Радев.

„Това, което се предлага, е нов подход. Това, което се предлага, ще даде възможност вместо да чакаме дълго време и да се инвестират значителни средства в разширяване и модернизация на газопреносната инфраструктура по Южния газов коридор, да можем да пренасяме веднага допълнителните количества газ от Азербайджан, използвайки интегрираните мрежи на тези четири държави”, каза още президентът. 

От своя страна държавният глава на Азербайджан посочи, че с Радев са обсъдени доставките на допълнителни количества газ към България. „Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. С годините Азербайджан се доказа като надежден доставчик и износител на синьо гориво”, добави той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n