При консултациите: Радев и Атанасова не са на едно и също "положително" мнение за служебното правителство

Снимка: Прессекретариат

Десислава Атанасова заяви пред президента Радев, че „тя представлявала лявото либерално управление“

Вие сте формация с богат политически опит и вярвам, че на този опит трябва да съответства мъдрост. Вярвам, че разбирате, че след изборите има промяна и всички трябва да се съобразяваме с нея. Последните две служебни правителства стабилизираха страната и да обединява опита на хора с различни възгледи. Уверявам Ви, че хората очакват от вас да бъдете конструктивна опозиция. Ще бъда критичен и към всяко бъдещо управление, както бях към вашето. Постигнатото трябва да бъде надградено с усилията на всички нас. Вие разбирате всички нови реалност и очакваме конструктивно управление на силна опозиция.

Това заяви президентът Радев при консултациите с представители на коалицията ГЕРБ-СДС – втори по ред за деня.

Десислава Атанасова заяви пред президента Радев, че „тя представлявала лявото либерално управление“.

Месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година, въпреки това ГЕРБ ДСД е част от парламента. Ние ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция по отношение на демокрацията, законността и спазването на конституцията. Обещавам, че ако правителството има нужда от помощ и съвет, те ще получат такива. Но всяка грешка ще бъде осветявана и сочена, не само защото позицията го изисква, а защото трябва да има силна и знаеща опозиция.

Несъгласна съм с прекалено позитивната Ви оценка за работата на служебното правителство. То според нас не отговори на очакванията на гражданите по няколко кризи. Разбираме, че колегите имат намерение да номинират служебни министри в бъдещето редовно правителство. Това не е оптимистично. Трябва нов тип диалог между партиите и мостове. През тази година правителството и президентската институция дораздели обществото. Надявам се в следващият Ви мандат, стилът ви да е друг, каза Атанасова пред Радев.

Считам, че партиите и президента трябва да са гарант за свободата на гражданите и медиите, подчертавайки акцията на МВР в редакцията на вестник „Труд“ тази сутрин.

Румен Радев посочи, че президентската институция не се намесва в работата на изпълнителната власт. „Спазвам строго Конституцията и никое правителство, било то служебно или редовно, не ми е подчинено“, посочи той. Държавният глава припомни, че темата за медията и казусът с неплатените от нея наеми към Министерството на културата вече е била повдигана публично, включително от трибуната на Народното събрание. „Още тогава, вместо да ме призовавате, можехте да помогнете финансово на тази медия, мисля, че имахте достатъчно ресурси“, коментира президентът Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK