Радев: Единствената цел на „реформата на службите“ е тяхното подчиняване

Снимка: Прессекретариат

„ДАНС е важен елемент от националната сигурност и не е боксова круша“

Единствената цел на т. нар. реформа на службите е тяхното подчиняване, за да не може никой да научава за безчинствата на управляващите и ефективно да противостои. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Карнобат.

По думите на държавния глава подобни действия, които се прикриват зад шумни ежедневни декларации и клетви в евроатлантическа преданост, отдалечават България от ЕС и НАТО и системно рушат държавността.

Румен Радев подчерта още, че хора, които фотографират документи с гриф „секретно“ и ги разпространяват, които с охота споделят чувствителна информация на чужди граждани и ръсят в ефир класифицирана информация, трябва да отговарят пред закона, а не да променят законите, особено в областта на националната сигурност.

Държавният глава призова за повече професионализъм и национално отговорно отношение към националната сигурност. „Шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и Еврозоната и в същото време да тръбиш навсякъде, че „службите са пробити“ и „навсякъде има само шпиони“, коментира президентът. Той допълни, че и други държави имат своите проблеми, но досега не е чул лидер да спомене и дума за своите служби. 

„Липсата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на националната ни сигурност и суверенитет на концесия, за опорочаване на изборите, за приватизиране на държавността, окуражава тези политически лидери днес да атакуват безогледно ключови институции и да раздават оценка за службите от нивото на тяхната въпиеща некомпетентност и невежество и да настояват за тяхната подмяна“, подчерта Румен Радев. 

Запитан дали ще поиска оставки на ръководителите на служби, Румен Радев посочи, че „ДАНС е важен елемент от националната сигурност и не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици“. Агенцията е длъжна да се защити и по този начин да защити и националната сигурност, когато я атакуват по най-безогледен, безобразен и невеж начин, каза още президентът. 

На въпрос за експулсирането на тримата духовници от страната през изминалата седмица и дали е притеснително, че службите на Република Северна Македония са реагирали преди тези в България, Румен Радев подчерта, че има дълбоко непознаване за същността на работата на ДАНС. По думите му осветляването на агенти не означава тяхното незабавно изгонване, а с него започва същинската оперативна работа. Когато се експулсират, всички усилия за разкриване на истинската, ако има такава, агентурна мрежа и дейност пропадат, каза още държавният глава. „Хората, които настояват за такива действия, явно не познават характера на работа на службите“, допълни той.

„Правителството и Народното събрание следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии“, каза още президентът, помолен да коментира подкрепения днес от Комисията по отбрана проект на решение страната ни да предостави допълнителна военна помощ на Украйна.

В отговор на въпрос за влизането на България в Шенген Румен Радев заяви, че очаква правителството да е много по-активно, за да навакса темпото, зададено от служебното правителство с интензивната работа на различни нива и области. „Темата беше съживена отново“, допълни президентът и подчерта получената подкрепа от европейските институции и мнозинството държави от ЕС за приемането на България в шенгенското пространство по време на служебното правителство.

Държавният глава посочи, че още от миналата година на няколко заседания на Европейския съвет е поставял директно и категорично пред европейските лидери темата, без въпросът да е бил в дневния ред, и след системни усилия е постигнат ангажимент България да бъде част от Шенген до края на годината. „Констатирам известно забавяне и това ме тревожи“, допълни Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK