Президентът: Очаквам коалиционният съвет да отстоява националния интерес

Снимка: Infomreja.bg

Държавният глава посочи, че проблемите на българите растат и увеличаването на бедността

Очаквам устремът и енергията, които правителството влага за решаването на проблемите на Република Северна Македония по нейния път към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за решаването на проблемите на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, като призова управляващите да не губят поглед от тежката социално-икономическа криза в страната заради фокуса си върху външната политика. Държавният глава посочи, че проблемите на българите растат и увеличаването на бедността, инфлацията и проблемите в енергетиката будят тревога. 

В отговор на въпрос за призива на министър-председателя за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, който да обсъди европейската перспектива на РСМ, президентът посочи, че очаква коалиционният съвет на управляващите да следва постигнатите с консенсус становище и предложения от КСНС през януари. Държавният глава призова правителството да отстоява българския интерес и да изисква РСМ да изпълни Копенхагенските критерии за членство в ЕС, които се базират върху човешките права и недопускане на дискриминация. „Ако всичко това се случи, ние по най-добрия начин ще помогнем на РСМ да върви устойчиво по този път“, заяви държавният глава. 

България трябва да получи гаранции, които да доведат до необратими резултати, подчерта президентът и припомни общата позиция, постигната от всички участници в заседанието на КСНС през януари. „Съгласие от наша страна за начало на преговорите на РСМ за членство в ЕС не трябва да бъде обвързано със срокове, а с резултати“, посочи държавният глава и открои като особено чувствителен въпроса за правата на македонските българи, по който все още не е постигнат напредък.

Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни законови положения и базови човешки права, на основание да се търси справедливост, заяви президентът, помолен да коментира т.нар. законопроект за изработване на български вариант на закона „Магнитски“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK