Манолова: В следващите пет години цената на водата ще се увеличи с до 127 %

Снимка: ИБГНИ

Тя внася и искане за изслушване на КЕВР заради увеличението на водата с 30 % след пет месеца

ВиК асоциациите поискаха от КЕВР увеличаване на цената на водата, което стига до 127 % след пет години в Сливен. В Шумен цената от 3,40 лв. сега, ще стане 4,60 лв. догодина, а в края на петгодишния период - 6,50 лв., което е увеличение с близо 90 % за пет години. В същото време водата е негодна за пиене.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в парламента днес, при внасяне на промени в Закона за ВиК.

С промените в Закона за ВиК предлагаме да бъде отложено с една година приемането на бизнес плановете, респективно повишаването на цената на водата за българските граждани. Предлагаме и срокът за бизнес плановете да бъде намален от пет години на три години, допълни Манолова.

Предлагаме и по-справедлив механизъм за определяне на цената на водата за 2022 г. - за база да се използва цената от 2021 г., но да се отчете изпълнението на различните показатели, които е трябвало да направят ВиК дружествата. До момента анализът ни показва, че от общо 788 показатели за качество за всички ВиК дружества, не са изпълнени 332, подчерта Манолова.

На 31 декември 2021 г. изтича първият петгодишен период от началото на водната реформа. Освен повишаването на цената на водата с до 70 %, нищо добро не се случи за българските граждани и домакинствата. След ежегодно повишаване на цената на водата в цялата страна нито качеството на питейната вода се подобри, нито се подобри ВиК услугата, нито се намалиха течовете и загубите на вода. Те продължават да са средно 60 % в страната, а на места стигат и до 80 %. Не се реши и проблемът с безводието в стотици населени места в България. Резултатът от водната реформа е плащате повече, но не получавате нищо по-добро, каза още тя.

Внасяме и искане за незабавно изслушване на КЕВР относно исканото увеличение на цените на водата.  Да стане ясно за бизнес плановете на ВиК асоциациите и за намеренията на ВиК дружествата за по-високи цени на водата и намеренията на КЕВР как ще процедират по отношение на тези искания, заяви тя.

Манолова бе категорична, че членовете на КЕВР отдавна трябва да са подали оставки, предвид неудачите на регулатора при определянето на цените на тока, парното и приетите наредби, с които потребителите са надплатили близо 30 млн. лв. на топлофикационните дружества.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK