Радев към депутатите: Приемете липсата на опит като едно ново начало

Вие наследявате една институция в дълбока криза

Румен Радев започна словото си с обръщения към всички присъстващи в Народното събрание.

Първо се обърна към депутатите, напомняйки им за „високо отговорната мисия“ да представляват българския народ.

Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне за липсата на опит. Това не бива да ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и това да бъдат безнаказани, да търгуват с обществения интерес. Никой не е безгрешен, но онези, чието битие започва сега, имат шанса да запишат една красива глава в своята биография. Приемете липсата на опит като едно ново начало, каза Радев.

Той заяви, че кризата е дълбока, а миналото НС е абдикирало, а законопроекти са се внасяли от група депутати, за да не се ангажира отговорността на Кабинета. Той каза, че закони са се изменяли тихомълком.

Правният нихилизъм достигна своя апогей с предлога за нова Конституция, каза Радев.

За тези си думи Радев получи аплодисменти.

Той заяви, че ветото му по дадени въпроси не е акт на война, а усъвършенстване на законите.

Радев каза, че се пада мисията на новите депутати да възродят парламентаризма. А първият тест ще бъде да възстановят парламентарния контрол.

Той напомни, че депутатският глас не може да бъде заглушен.

45-ото НС се свиква в сложно време, то е израз на месечните протести и общата воля за промяна. Всички виждаме как парламентите ферментира. Пред Парламента стоят важни решения, каза Радев, изброявайки проблеми като пандемията, актуализация на бюджета, съставянето на правителство.

Постигането на парламентарно мнозинство не е то да бъде математически пресметнати гласове, а ясна отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти, каза Радев.

Той каза, че българите са спрели да викат неволята и са изразили волята си. Подчерта и ролята на българите зад граница в изборите.

Радев ще свика консултации за нов парламент още в понеделник.

Излъчването на нов тип управление с почтеност и компетентност са приоритет и с решаващо значение за връщане доверието в институциите, каза Радев.

Той каза, че ако бъдат направени промени в цялостният апарат на работа на държавата.

Старото НС изолира журналистите и аз се надявам вие да поправите това, допълни президентът.

Имаме нужда от пълноценен дебат за обхвата и нивото на националните ни амбиции и пътя към демократична България. Като държавен гласа съм готов да участвам в този дебат и да работя, за да изведем заедно страната ни към тези цели, обяви Радев.

Уважаеми народни представители, в случай, че НС не успее да излъчи правителство, ще назнача служебен кабинет. Пожелавам ви да запишете имената си в доблестно служение на отечеството!, завърши словото си Радев.

Цялата реч на президента вижте тук:

Уважаема г-жо Зайкова,

Уважаема г-жо Вицепрезидент,

Уважаеми г-н председател на Конституционния съд,

Уважаеми народни представители,

 Уважаеми министри,

Уважаеми представители на съдебната власт,

Уважаеми представители на религиозните общности в Република България,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми президенти и председатели на Народното събрание,

Дами и господа,

Скъпи сънародници,

Първо искам да се обърна към вас, народни представители, и да Ви поздравя с високоотговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас - да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси, да сбъднете неговите въжделения.

За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да Ви упрекне в липса на опит. Чувах същото, когато се впуснах в президентската надпревара през 2016 г. Чувам го и до днес. Това не бива да Ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да остават безнаказани. Да търгуват с обществения, дори с националния интерес, в името на своето оцеляване. С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас.

Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат тъкмо на общественото поприще една красива глава в своите биографии. Затова приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено.

Вие наследявате една институция в дълбока криза. Миналото Народно събрание абдикира от действения парламентарен контрол. Системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане. Утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинета. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби тихомълком в други закони, които не са в центъра на общественото внимание. Правният нихилизъм на 44-ото Народно събрание достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлог нова Конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение.

Често налагах вето, но рядко, за съжаление, аргументите ми имаха оздравителен ефект. Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите.

Всичко изброено доведе до исторически срив в доверието към най-важната институция в парламентарната република - Народното събрание. На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може, Вие го знаете добре като народни избраници, да Ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа Ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели  и не може да бъдете крепостни на никой политически лидер. Никой няма правото да оскърбява Вашето лично достойнство, освен ако Вие самите не му позволите.

45-ото Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на месечните протести и на общата воля за промяна. Всички виждаме, парламентът е фрагментиран и някои от вас, както и мнозина анализатори, вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже какъв ще е той и това зависи изцяло от вас. Но колкото и да трае, пред парламента стоят отговорни и неотложни решения.

Първото е по съставянето на правителство. Кризата с Covid-19, фалитите, бедността, неотложната актуализация на бюджета, преодоляването на драстичното изоставане по всички важни показатели в Европейския съюз, необходимостта от интензивна модернизация на страната, изискват оперативни решения. Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти.

На изминалите избори българите престанаха да викат неволята и заявиха волята си за промяна. Дъждът и страхът от пандемията не спряха милионите избиратели да дадат гласа си. Хиляди сънародници зад граница пропътуваха стотици километри и чакаха с часове, за да заявят своята ангажираност към бъдещето на Родината.

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Време е!

Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон. На проведените при мен в рамките на година и половина консултации, в които някои от вас участваха, бяха отправени редица предложения, включващи 100% машинен вот, видеонаблюдение, изсветляване работата на изборната администрация, справедлив достъп на медиите до изборната кампания, повече избирателни секции и осигуряване на дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина – в началото по пощата, а в перспектива и електронно. Дължим го на унизените членове на избирателни комисии, принудени да чакат с денонощия, натъпкани в зали и автобуси. Дължим го на нашите сънародници зад граница, които с ентусиазъм ни показаха, че за тях България е не само родно място, не само минало, но и Отечеството, в което хиляди мечтаят да се завърнат.

Историческият момент, в който се намираме, поставя този парламент пред мисията да предприеме дългоочаквани промени за постигане на най-важната непосредствена национална цел – укрепване на държавността. Необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на задкулисието, пресичане на корупцията, връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължат да са обречени на провал, а България да се бетонира на последните места в Европейския съюз по стандарт и качество на живот.

Ключова стъпка по този път е излъчването на нов тип управление – синтез на почтеност и компетентност. Моралните качества, културата и професионализмът на управляващите, които всички очакваме Вие възможно най-бързо да излъчите, ще бъдат от решаващо значение за връщането на доверието в институциите, за извеждането на страната от кризата и за пълноценната ни европейска интеграция. Считам, че ще бъде силен знак, ако Вие - политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране и прилагане на Пакт за почтеност и компетентност относно на номинираните за високи управленски длъжности.

Неотложно е и приемането на промени в нормативната база, които да гарантират гражданските права, ефективно правосъдие, отговорна и почтена прокуратура, реално разделение на властите, прозрачен и предвидим законотворчески процес, безкомпромисно преследване на корупцията, засилване на защитата на собствеността и на честната конкуренция.

Обществото ни очаква осезателно разширяване на механизмите за прозрачност и отчетност на управлението. Мисля, че е крайно време парламентът да поеме по-осезаем контрол върху харчовете на изпълнителната власт и особено върху безогледното пилеене на грижливо отглеждан бюджетен излишък. Нека се даде и по-голям шанс на общините за икономически и социален подем чрез финансова децентрализация и повишени административни права.

Възстановяването на държавността, народовластието, справедливостта и борбата с корупцията са  немислими без свободни медии и независима журналистика. Благодаря, че медиите днес са тук. Надявам се да се гарантира свободата на медиите чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от изпълнителната власт и поддържането на високи професионални и етични стандарти. Това следва да бъде сред основните приоритети на този и на всички следващи парламенти. Старото Народно събрание изолира журналистите и се надявам вие да поправите тази грешка.

Убеден съм, че без приоритетното реализиране на промените за укрепване на държавността, които изложих пред вас, България не може да разгърне своя огромен потенциал, който съм убеден, че всички вярваме, че тя има. Те са неотменимият фундамент, върху който  следващите правителства ще могат да разгърнат съзидателни политики във всички области на обществено-икономическия живот.

Имаме нужда от пълноценен дебат за препятствията пред развитието на страната ни и тяхното преодоляване, за обхвата и нивото на националните ни амбиции, за целите по пътя ни към демократична, модерна и европейска България и за начина на тяхното постигане. Искам да Ви уверя, че като държавен глава съм готов да участвам в този дебат и да работя  съобразно конституционните ми правомощия, за да изведем заедно страната ни по пътя към тези национално значими цели.

Очаквам парламентът да вземе отношение и по Плана за възстановяване и устойчивост. Очаквам този план, така важен за страната ни, да отчете и редица рационални предложения и да покаже по-високо ниво на национални амбиции за решителна модернизация на страната ни. 

Уважаеми народни представители,

В заключение съм длъжен да заявя: В случай, че Народното събрание не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет.

Пожелавам Ви, на всички вас, да запишете имената си в историята на България със справедливи закони и доблестно служение на Отечеството.

На добър час!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK